Член на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) беше убит в столицата Техеран, съобщи днес агенция "Тасним", която е близка до КГИР, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Убитият, идентифициран като Касим Фетулахи, е бил прострелян снощи пред дома си с четири куршума и по-късно е починал в болницата.

Още един човек, чиято самоличност не бе разкрита, също е бил ранен при атаката.

Засега нищо не се знае за обстоятелствата около инцидента, който беше окачествен от агенция "Тасним" като "терористична атака".

Полицията "разследва причината за инцидента", съобщи официалната агенция ИРНА, отбелязвайки, че "има следи от кражба в апартаменти около мястото на инцидента".

Нападението идва на фона на възпоменателните церемонии, проведени вчера в цялата страна, за отбелязване на третата годишнина от убийството на влиятелния командир на силите "Кудс" на КГИР Касем Солеймани.

Макар поддръжниците на правителството да почитат КГИР като елитно подразделение, Революционните гвардейци си навлякоха критики заради ролята си в потушаването на масовите протести в страната.

Иран е разтърсван от протести от средата на септември, когато 22-годишната иранка от кюрдски произход Махса Амини почина след задържане от нравствената полиция за нарушаване на строгите правила за облеклото на жените в Ислямската република.