Най-малко седем души загинаха днес в голяма верижна катастрофа, при която заради гъста мъгла се сблъскаха 158 автомобила в американския щат Луизиана, предадоха ДПА и БТА.

Още снимки вижте ВИЖТЕ ТУК >>> 

Най-малко 25 души са пострадали, като някои от тях са в тежко състояние. Катастрофата е станала в Ню Орлиънс, на междущатската магистрала 55. По време на катастрофата се е подпалила цистерна, натоварена с опасна течност, в резултат на което участъци от пътя са били обхванати от пламъци. Полицията публикува снимки, на които се виждат десетки смачкани автомобили.

Метеоролози казаха, че така нареченото явление "супер мъгла" значително е намалило видимостта тази сутрин в района на катастрофата, съобщи CNN. Тази "супер гъста мъгла" е в резултат на комбинацията между мъгла и дим от пожарите, бушуващи наблизо, поясни Националната метеорологична служба.

"Супер мъглата" представлява особено гъста мъгла, която се появява при влажно време и при дим от пожари и при нея видимостта може да намалее под три метра, уточни още службата.

Щатът Луизиана се бори от лятото с безпрецедентни пожари, екстремни горещини и силна суша, като Си Ен Ен съобщи, че за 62% от щата е обявена най-високата степен на засушаване. Властите в Ню Орлиънс заявиха, че липсата на дъжд, съчетана със силните горещини през лятото, е довела до пресъхване на влажните зони и до понижаване на нивото на подпочвените води.

Снимка: БТА/AП

Снимка: БТА/AП

Снимка: БТА/AП