Любим женски жираф от зоологическата градина в Южна Дакота е починал, след като е бил евтаназиран, съобщи Асошиейтед прес.

В четвъртък зоопаркът Great Plains Zoo and Butterfly House & Aquarium в Сиукс Фолс обяви смъртта на 18-годишния жираф Чиоке. Той е починал на 28 март.

"След тежко счупване на предния ляв крак ръководителите на отдела за грижи за животните и ветеринарните лекари взеха трудното, но отговорно решение да го евтаназират по хуманен начин", се казва в съобщението на зоопарка, информира БТА.

Чиоке, родена в Буш Гардънс в Тампа, Флорида, е пристигнала в зоопарка през 2007 г. Тя порасна до почти 5 метра височина и роди трима потомци, които отидоха в други зоологически градини.

В последните години Чиоке имала повтарящи се проблеми с копитата и краката, включително две счупвания на върха на пръста на крака и последвал артрит, казват от зоопарка. През март е претърпяла по-сериозно счупване.

Зоологическата градина се консултира с национални специалисти за план за лечение и използвали няколко метода, включително лекарства, почивка и лазерна терапия, но в крайна сметка решили да евтаназират Чиоке "поради опасения за качеството на живот", след като екипът изключил възможността да го обездвижи за операция или ортопедично устройство, а рентгеновите снимки показали, че фрактурата се е влошила.

"Спомняме си Чиоке като кротък, любопитен и палав жираф, който винаги беше готов за хранене и общуване със своите гледачи и гости", заявиха от зоопарка.