Операцията по изваждането на 12-те деца и техния треньор по футбол от пещерата в Тайланд, където са блокирани от 23 юни, започна, предадоха световните агенции.

"Днес е големият ден. Момчетата са готови да посрещнат всички предизвикателства", каза губернаторът на провинция Чианг Раи Наронгсак Осатанакорн. Той отговаря за кризисния щаб.

За да извадят 13-те души от пещерата са пратени 13 чуждестранни водолази, пет тайландски водолази, пет морски пехотинци.

Водолази започват спасителната акция

Снимка: БТА

Децата ще бъдат изваждани "един по един" и тази деликатна операция, която започна днес, ще отнеме от два до три дни, каза Чалонгчай Чайякорн, един от ръководителите на кризисния център.

Говорит на кризисният щаб по спасяването на децата

Снимка: БТА

Възможно е обаче още днес в 21 ч. местно време (10 ч. източноамериканско време, 17 ч. българско време) да бъде изваден някой.

Спасителните екипи от 3-4 дни са репетирали изваждането на момчетата, като всяко едно ще е придружавано от двама водолази. Единственият начин за изваждането им е през тъмни и тесни пасажи, пълни с кал и вода и със силни течения и при въздух, в който кислородът не достига. Момчетата и техният треньор обаче са обучени да се гмуркат.

Вчера губернаторът Наронгсак Осатанакорн каза, че сега условията за изваждането на групата са най-подходящи - нивото на водата в пещерата е спаднало през последните дни и времето е благоприятно

По-рано спасителите разпоредиха всички, които нямат нещо общо със спасителната акция, да напуснат района. Сред тях бяха и над 1000 журналисти, които си бяха създали импровизирано село в близост до входа на пещерата. Те бяха насочени към правителствени сгради, където да очакват на последващ етап пресконференция.

Кризисният център по спасяването на децата

Снимка: БТА

Евакуиране на журналистите от района на пещата

Снимка: БТА

Същевременно американският предприемач и милиардер Илон Мъск предложи да се изгради мини подводница за спасяването на момчетата. Това написа той в Туитър, предаде ТАСС. Мини подводницата може да бъде произведена на базата на части на ракетата Фалкон Девет, създадена от компанията на Мъск Спейс Екс. Тя трябва да е достатъчно лека, за да я носят двама водолази и достатъчно тясна, за да преминава през тесните проходи на пещерата, но същевременно да е с достатъчни размери, за да се настани вътре едно дете, на което ще бъде доставян кислород. Мъск изпрати свои специалисти в Тайланд, които да помогнат в спасителната операция.