17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Според очевидци децата сами са се придвижили до очакващите ги на изхода линейки Първите две момчета от блокираните в пещера в Тайланд излязоха невредими 0 | 8 юли 2018 | 15:46 Рисковата операция по спасяването на момчетата започна по-рано днес и не е ясно колко време ще продължи Първитe две момчета от групата, блокирана в пещера в Тайланд, излязоха невредими, съобщиха местни източници. Според очевидци момчетата сами са се придвижили до очакващите ги на изхода линейки, предаде за bTV журналистът Панчо Благоев, който живее в Тайланд. Рисковата операция по спасяването на момчетата започна по-рано днес и не е ясно колко време ще продължи. Първото момче се е появило на изхода на пещерата в 17:40 ч. местно време (13:40 ч. българско време). Второто го е последвало 10 минути по-късно. Двете деца са се отправили към медицинските палатки за първоначален преглед. Сред това ще се прецени дали да бъдат превозени в болницата в областния център Чанг Рай. Новината все още не е потвърдена официално. Около 7 ч. тази сутрин медиите бяха преместени на 2 км от входа на пещерата, за да не пречат на спасителната операция. Преди около час шефът на оперативния щаб Наронгсак Осотанакорн, губернатор на провинция Чанг Рай, потвърди, че момчетата са напуснали кухината, в която се бяха укрили, и са поели по опасния път навън.

на мен най-много ми хареса 'евакуираха журналистите' - наритали са ги, мръсни лешояди..вяаааааа

ще ги изкарат, споко. 1) живи и здрави са 2) за подобна екскурзия под вода с обучението се плащат едни не малки пари по принцип 3)мен малко Мъск ме притесни ама той е там за рекламата, щом професионалистите ще се занимаят всичко ще е ОК. не пречи да се помолите (или ако сте от сектата на неверниците - да замълчите)

По принцип космическата апаратура се тества под вода до колкото ми е известно, нищо чудно да има доста добри специалисти и апаратура за под вода, които е трудно да зе набавят ей така за 2 седмици.

Ще ги вадят през 10 минути. Браво и Бог с тях!

Абе... с тях е, копеленцето... Нали той ги затвори вътре...

Бе, и аз съм водолаз, ама знам ,че отгоре освен вода е и...небето..! А тука..?

В дъното на почти вкяко ГЕРОЙСТВО, стои нечие голямо нехайство!?

Да! На практика е така.

разбора - след като ги извадят.

пак някой крие.. къде беше снощи, като дирника беше станал справочник по некадърни политпсувни? какво НЕВЯРНО има, разбор и оценки се правят след като свърши събитието.

Дано помогне Господ ! ..Ама -НЕ!.. зловещо....

Боже наш милостиви, не дай да загинат тези деца!

Изключително рискована операция. Някое от децата може да получи паническа атака.

"Илон Мъск предложи да се изгради мини подводница за спасяването на момчетата. Това написа той в Туитър, предаде ТАСС." Тоя почва да дразни много сериозно. Стана баш като тоя бастун сив джобс - ляладжия от 'секъде

Добре де,защо те дразни? Мъск беше помолен да помогне и той веднага изпрати инженери от 2 компании за да се включат в операцията, за въпросната подводница може и да има право, ако е с подходящи размери и тегло би олеснила операцията.

Децата са блокирани от 23 юни!!! Закъсня, ужасно закъсня помощта му...

до неграмотника: Пише ше 'Кауза' и "улеснила". да, би улеснила, ама 1) няма място 2) Мъск не прави такива подводници 3) Мъск даже не се е опитал за тези дни да направи НЕЩО. само говори и 'праща експерти'.

в случая, и мен ме издразни. няма с какво да помогне, освен ако не извади готова разработка. сега единственото, което ще стори, е 1) да си направи поредната самоцелна реклама, и 2) да натрапи 'експерти' (може и да са но не по спасяване) да пречат.

Защо ме скрихте? Мъск в момента само реклама си прави, нито може нито е готов нито даже се е опитал да почне да помага.

О благодаря ти, но по-добре неграмотен от колкото да съм прост и заядлив като теб. Явно сега проблем е в Мъск, той е виновен за ситуацията и си прави самореклама едва ли не на чужд гръб, то човек да се чуди има ли угодия на глупаци като вас. Buy the way, пробвай с "Кал за пердута"

by the way, not buying. на колко си годинки?

за една седмица трябваше все да са заварили една капсула от неръждавейка, това са нищожни налягания. рекламно плямпане.

Впечатлен съм, хванахте грешката, мислех, че знаете само руски. Това е похвално.

В кризисни ситуации всяка помощ е добре дошла. В случая, за милиардера важи поговорката "Сетила се Мара да се побара". Истинските герои са други. Дано водолазите не пострадат и акцията им се увенчае с успех!

Докато са намесени военни и мъскове, има големи рискове.

ако са ВОЕННИ а не глезените американци, 'дето са свикнали отдалече и болници..

Ето тук става въпрос за истински Хора!!! Това което правят е несравнимо с "работата" на Николета Лозанова, Крокодила от Перник, Венета Райкова, Мара Отварачката и още един куп Боклуци, които ги спрягат денонощно....

чудя се защо Русия не предлага помощ?!

Колко ти плащат да сереш под всяка статия? И не мислиш ли, че рекламата на Фалколн и Тесла, чрез подобна трагедия, е леко неуместна?

Така е да, не бива веднага да се мисли за политика при такова бедствие. Най-важното е да се спасят децата, треньора и да няма жертви сред спасителите. Относно Мъск, той изпрати инженери от 2 (Spacex, Boring) компании за да помогнат с каквото могат, за което трябва да бъде само и единствено поздравен и уважаван, дано повече милиардери като него помагат на обикновените хора.

проблемът, драга ми Кална надута, е че не трябват инженери, а спелеолози-водолази. мъск е рекламен капут (немска дума)

Най-добрите пещерни водолази се срещат там, където имат подводни пещери или са от държави, които могат да си позволят редовно да пътуват до Мексико например. Поради тази причина Русия едва ли е най-подходящта страна, която да даде помощ. Има няколко много добри българи, които живеят в Мексико.

Без елемент на заяждане, но Генадий Самохин от Москва е единствения водолаз в света, гмурнал дънния сифон на доскоро най-дълбоката пещера в света Вороня (-2190 м.) в Кавказ. Новата най-дълбока е Верьовкина, на километър от Вороня. Та Мексико не е мерило за висок професионализъм в пещерното гмуркане - там ходят хиляди, има и добра българска фирма за туристи. Хората в Тайланд са от BCRA (Британската асоциация за пещерни изследвания) и EFS (Френската школа за спелеология) - водолази, гмуркали се надълбоко. А едни от най-дълбоките извори в Европа са на Балканите (Черна гора и Албания). Да им стискаме палци!

По-добре да са инструктори, работили много с хора и деца. Това май и са направили, мъсковщините на страна, трябват експерти а не някой да си прави рекламата с чужда болка и страх.

Щото майка ти много я сърби. А там не са компетентни.

Защо ми цензурирате въпроса? Да не би да е неудобен? Та да питам - 16 дни са в пещерата и никой не се запита - какво ядат там?

Първата връзка с децата бе направена преди 12 дни. Ежедневно водолази пренасят храна, завивки, предават видеопослания и лични послания на децата до близките им. Провеждат занимания по гмуркане за деня Х (т.е. за днес). Тези неща ги пише навред, та предполагам в такъв смисъл въпросът е донякъде неудобен за задалия го?

Като тези водолази им предават храна, завивки и лични послания - какво пречи да ги извадят от там? Просто е - ще им пренесат по същия начин и водолазна екипировка и ще ги придружават докато едно по едно измъкнат децата от пещерата.

И какви занимания по гмуркане провеждат - просто да им изпратят водолазна екипировка, както са пренасяли храна и видеопослания и да им помогнат при прехода през наводнения участък. Досега вече да бяха излезли, вместо две седмици да вдигат международен медиен шум. На всичко отгоре и един човек от спасителите вече загина!

Към потребителите "Сериозно ли?" и "Странно": Вие като отидете във водолазен център в България или Гърция имате поне 6 ч. лекции. Преди да се потопите на 3 м. дълбочина, да видите рапан/медуза и да Ви направят снимка как комично се кикерчите с плавниците. Тези деца трябва да преминат под водата през изключително сложни препятствия, трудни за професионалисти. Най-добрите в света са там за да ги понаучат и съпровождат през кошмара. Пропуск на тайландските власти е, че на са поканили "Сериозно ли?" и "Странно" да разрешат проблема на бърза ръка.

16 дни в пещерата. И какво ядат?

Слушай и гледай новините или поне чети в нет-а! Стига задавали тъпи въпроси! И никой не пита защото хората слушат и гледат и са информирани!

а дано стане живи и здрави

Щом най-добрите "сифонджии" са там, значи вероятността за успех е огромна! Дано не вали!

Стискам палци да успеят и децата да прегърнат майките си!

Всички закъсали по света да се спасят!!! Иначе тук сте се събрали доста пещерняци.

Събрали сме се, и какво, пречим ли ти в нещо?

lu4ka

То в пещерата, не е като на масата.

Тези водолази рискуващи живота си, са истинските герои на деня. Не някви пръдливи футболистчета.

Дори и да успеят няма да им научим имената. Но всички сме информирани какво е чукал Роналдо миналата седмица. Така работи истинската журналистика.

Героите понякога плащат с живота си, а джендърчетата- ритни топковци, плащат с мръсни пари, на мръсни чалгаджийки, за мръсни наркотици

Е, да - в статията са написани и упоменати кой ли не, но не и двамата англичани, открили децата.

Успех! И тази спасителна операция ще влезе в учебниците по спелеология и пещерно спасяване, а сигурно и в книгата на Гинес. А тоя да я беше съчинил тая подводница досега, кво е срещнал. Сега да си я праща у космоса.

Кой идиот ще води деца в пещера и без да са екипирани, да имат опит или да познават пещерата да влязат 4км навътре? Тоя трябва да се гръмне като излязат...

Дано всичко мине добре,Бог да е с тях

Лошо положение, ама да питам аз този учител и тези деца с какъв акъл са влезли на 4 км навътре в пещерата? Трябва да си изключително прост, за да не осъзнаваш хилядите възможни лоши последствия от такова влизане, и то през дъждовния сезон. Дано мине благополучно, но вече има един загинал, за да спасява малоумници. Да не стане накрая 10 умрели и 10 спасени.

В този отбор са имали традиция като постъпи нов член, да отидат да изпишат името му на една определена стена в тази пещера. Този път обаче е заваля пороен дъжд, който е блокирал изхода, а като започнала водата да се покачва, те са побягнали навътре. Нали виждате на снимките, къде са открити велосипедите, къде са открити раниците и обувките им и къде са открити самите те.

УСПЕХ!!!!! БОГ ДА Е С ВСИЧКИ!!!!

да ги беше извадил досега. Дано водолазите свършат тази работа.

да ги беше извадил досега. Дано водолазите свършат тази работа.

нека всичко приключи успешно и да излязат живи и здрави всички,един загинал водолаз стига,нека няма повече жертви

Това е изключителна операция. Най-добрите пещерни водолази на Великобритания и Франция са там, а трябва да преведат децата едно по едно с целолицева маска и малка бутилка през теснотии, в които се удави тайландски командос. Никой няма да е с плавници за да не се размътва водата. Бог с тях! Стискам палци!

Забрави да добавиш,че разстоянието е от 2 до 5 км. според ситуацията.

Бог в помощ!

Кой бог? Може би имате предвид Буда?

Уфф, аман от интелектуалци.... Бог Създател, Буда, Алах и ти да се помолиш, вместо да плямпаш глупости.

Господин 567 аз не се моля на никого, за никого и за нищо. Пожелавам успех на операцията.

Бог е един. Буда е демон. Със здраве атеисте.

Много сте състрадателни над чуждите неволи бе,недъгавци недоправени! Нека има успех,но не се досещате за БУДА и путьовците му,да спасите от него децата български!!!