Глобалната мрежа "Животът на чернокожите е от значение" се разграничи от коментар на активист, който предизвика гнева на Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес.

"Ако САЩ не ни дадат каквото искаме, ще изгорим до основи тази система и ще я заменим", каза в ефира на "Фокс нюз" Хоук Нюсъм, който е бивш президент движение на име "Животът на чернокожите е от значение - Голям Ню Йорк". То не е част от глобалната мрежа. Въпреки че много организации използват името "Животът на чернокожите е от значение", само 16 са смятани за клонове на глобалната мрежа, отбеляза АП.

Президентът Тръмп нарече в "Туитър" думите му "предателство, противодържавна дейност, метеж".

Директорката на "Животът на чернокожите е от значение" Кейли Скейлс каза, че думите на Нюсъм не са официална позиция на движението, което ръководи.

Междувременно градската управа на Ню Йорк обяви, че планира да постави огромен надпис "Животът на чернокожите е от значение" срещу небостъргача на Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес.

"Президентът е позор за ценностите, които споделяме в Ню Йорк. Той не може да бяга от реалността и всеки път, когато иска да стъпи на мястото, което нарича свой роден град, трябва да му се напомня, че животът на чернокожите е от значение", каза Хулия Аредондо, говорителка на кмета Бил де Блазио.

Американският президент реагира гневно в "Туитър" на тези планове.