Самопровъзгласилият се за временен президент на Венецуела Хуан Гуаидо каза за италиански вестник, че има план в три точки за осъществяване на преход във властта и слагане край на режима на държавния глава Николас Мадуро (на снимката), предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Край на узурпаторското управление, създаване на временно правителство и свикване на нови избори", каза 35-годишният опозиционен водач в публикувано днес интервю за в. "Стампа".

Гуаидо призова армията да изостави Мадуро и да мине на негова страна и подчерта, че дори военни офицери, участвали в репресивни действия, ще получат амнистия.

"Амнистията винаги е била на масата в тези ситуации. Целта ни е мирно възстановяване на демокрацията и свободата, а не вендета", отбеляза той.

Днес опозицията ще свика срещи с местните власти из цялата страна, за да разясни стъпките си, а утре малки групи нейни представители ще посетят военни казарми за обсъждане на възможностите за амнистия, каза Гуаидо.

Той съобщи, че неговият лагер ще организира следващата седмица голяма демонстрация, която "ще призове узурпатора (Мадуро) да напусне сцената". Времето и мястото й обаче още не са определени.

В телевизионно обръщение вчера Мадуро изключи възможността да се оттегли, но предложи да се срещне с опонента си дори "в три часа сутринта". Гуаидо отхвърли предложението за "фалшив диалог". "Режимът трябва да знае, че не възнамерявам да участвам в тази игра", каза той и заяви, че народът е с него.

Очаква се днес Съветът за сигурност на ООН да обсъди кризата във Венецуела на фона на разделение по въпроса сред международната общност.