"Занемарена къща за гости в Грейт Ярмут е била морската щаб-квартира на руския "Агент 007", пише британският вестник "Таймс" по повод на Орлин Русев - един от тримата арестувани във Великобритания българи по подозрения в шпионаж в полза на Русия.

Новините за арестуваните на Острова българи вече са оскъдни, но няколко издания насочиха през последните часове вниманието си към Орлин Русев, смятан за водач на групата заподозрени в шпионаж. Западналата крайбрежна къща за гости изглеждаше малко вероятна предполагаема централа на руска шпионска мрежа, докато не бе обискирана от полицията за борба с тероризма, пише "Таймс".

Вестникът информира, че в стая, в иначе водещия се за тризвезден хотел "Хейди" близо до кея "Британия" в Грейт Ярмут, полицаите са открили оборудване, използвано за изготвяне на фалшиви документи за самоличност, включително паспорти и шофьорски книжки.

Предполага се, че операцията е ръководена от 45-годишния Орлин Русев, български експерт по радиолектронно разузнаване, който включва "007" в един от неговите имайл адреси. "Таймс" и "Дейли мейл" съобщават, че хотелът е собственост на 47-годишната Ирина Първанова, българска бизнесдама, която го е купила за 220 000 паунда през септември 2021 година, предава кореспондентът на БНР в Лондон.

Не се правят предположения обаче, че Първанова е замесена в предполагаемата шпионска мрежа.

На адреса на къщата за гости са регистрирани 7 фирми, показва регистърът. Хотелът на практика е седалището на нейния основен бизнес FTTH Technologies, определен като "други дейности, свързани с човешкото здраве". От стар списък на уебсайтове пък изскача предишен регистриран адрес на компанията в лондонския квартал "Мейфеър" и се казва, че тя е "доставчик на прецизни АйТи услуги за мадицината, роботиката и АйТи индустрията".

"Дайли мейл" цитира местни жители, че не са виждали никой да влиза или излиза от къщата за гости от месеци и смятат, че едва ли е функционирала поне от началото на годината. Никой не е отговорил на журналистите, опитали се да разговарят с някой на адреса.

Във вторник Би Би Си и други британски медии разгласиха новината, че през февруари Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са били арестувани по подозрения в шпионаж. Други двама, задържани при същата оперцаия, са били пуснати под гаранция.