Те са имали идеята да завземат района с помощта на руски частни наемници и правителствени сирийски сили, изтласквайки кюрдите, поддържани от САЩ.

Това пише "Комерсант", като се позовава на свой източник от Сирия. За нападението са били организирани две колони. първата е била от проправителствени части, формирани от местни отряди, а втората- руските наемници и спецчасти на Башар Асад, известни като "Ловци на ИГИЛ".

Руското военно командване в Сирия не е давало разрешение за подобна атака и на практика тя е била финансирана, вероятно с обещания за сериозни премии, от местните бизнесмени. Източникът потвърждава ,че руските наемници, заедно с малък брой от "Ловците на ИГИЛ" са формирали втората колона за атаката и са били около 600 души.

Те са разполагали с танкове, артилерия и модерно стрелково оръжие. Но са нямали подкрепа от въздуха. Планът на операцията бил да се завземе завод за преработка на петрол, намиращ се под контрола на кюрдите и след това частите да се закрепят в него.

Но нещата се объркали, след като американската авиация нанесла въздушни удари по двете колони. След това в боя били включени и хеликоптери, както и дронове. Колко са загиналите руснаци, никой официално не съобщава. И от Белия дом, и от Кремъл твърдят, че нямат такава информация.

Цифрите обаче са много различни. Според някои източници, загиналите руски наемници са 230, според други - 11. засега са известни имената на четирима руски наемници, главно от съобщения на техни близки в социалните мрежи. За ранените, никой не уточнява колко са.