„Получихме най-тежката и най-трагичната новина - комендантът президент Уго Чавес е починал днес (вторник) в 4.25 ч.”, обяви Николас Мадуро в ефира на държавна телевизия, предадоха АФП и Ройтерс.

Той допълни, че са разположени сили за сигурност - армия и полиция, които ще „съпроводят и защитят народа и ще гарантират мира”. Ръководителите на армията на Венецуела се появиха на живо по държавната телевизия и обещаха да бъдат лоялни към Николас Мадуро.

По-рано Мадуро разкри, че състоянието на 58-годишният президент е "твърде деликатно", той страда от тежка инфекция и дишането му се е влошило: "Уго Чавес преживява "най-тежките си часове" след операцията на 11 декември - четвъртата през последните две години", обяви вицепрезидентът.

Политическите и военните лидери на Венецуела се събраха след думите му в президентския дворец, а поддръжниците се разплакаха.
„Има толкова много мъка и смут. Но ние трябва да сме силни и да превърнем в практика всичко, на което той ни е учил”, коментираха привърженици на Чавес.

На 28 февруари се появи информация, че 4 дни преди това са изключени животоподдържащите системи на Чавес.

Обявявайки седемдневен траур, външният министър на Венецуела Елиас Хауа заяви, че „официалната церемония” по поклонението ще бъде проведена в петък сутринта.

58-годишният Чавес управлява южноамериканската държава 14 години. Той бе преизбран през октомври, не можа да положи клетва за нов мандат на предвидената дата 10 януари.

Управлението на държавата временно преминава в ръцете на Николас Мадуро. Според Конституцията на Венецуела нови президентски избори трябва да бъдат проведени в срок от 30 дни след овакантяването на президентския пост.

В надпреварата най-вероятно ще се изправят Мадуро, когото Чавес посочи за  свой политически наследник, и опозиционният лидер Енрике Каприлес - младият губернатор, който се кандидатира и при последните избори.

Часове преди новината за кончината на Уго Чавес, вицепрезидентът заяви, че раковото заболяване е поредният заговор на враговете на страната в поредицата конспирации. Комисия от учени щяла да разследва дали президентът е заразен умишлено. Николас Мадуро отбеляза, че "в историята има много подобни примери, последният от които е заболяването на палестинския лидер Ясер Арафат".

Военното аташе към посолството на САЩ е обявено за персона нон грата заради срещи с венецуелски офицери и заговорничене за дестабилизация на страната. "Дипломатът се казва Дейвид Делмонако, след 24 часа той трябва да напусне Венецуела. Дипломатическата нота вече е предадена на САЩ, които са длъжни да отзоват военното си аташе," поясни Мадуро, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Същевременно президентът на САЩ Барак Обама изрази подкрепа за
венецуелския народ, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на Белия дом във връзка с кончината на Уго Чавес.
"В тези трудни времена САЩ потвърждават своята подкрепа за народа на Венецуела", се казва в съобщението.
Венецуела отваря нова глава в своята история, продължава президентът на САЩ. Той изтъква, че Вашингтон иска да поддържа конструктивни отношения с венецуелското правителство.

Уго Чавес - от революционер до президент

Вижте снимки