Мъж откри огън, уби трима души и рани още петима понеделник вечерта в Мичиганския държавен университет, предаде АП.

Местната полиция призова уплашените студенти и други хора да се приютят на място, докато издирва заподозрения.

Стотици полицаи започнаха да претърсват кампуса в Ийст Лансинг, на около 90 мили северозападно от Детройт, в търсене на заподозрения, който полицията описа като нисък чернокож мъж с червени обувки, дънково яке и шапка.

Малко по-късно убиецът бе открит мъртъв, като се смята, че се е самоубил.

Засега не са известни мотивите за престъплението.

"Има три потвърдени смъртни случая. Това е в допълнение към петте простреляни, които са транспортирани в болница", съобщи полицията на университетското градче в Twitter.

Стрелбата е започнала малко преди 20:30 ч. в Бърки Хол, академична сграда, а после продължила и наблизо в студентския съюз, популярно място за събиране на хора, заяви Крис Розман, временно изпълняващ длъжността заместник-началник на полицейското управление в кампуса.

На студентите е било наредено да се укрият на място в продължение на часове. Розман призова родителите да стоят настрана.

"Мога само да си представя емоциите, които са свързани с това в момента. ... Правим всичко възможно, за да осигурим безопасността на нашия кампус и на всички наши ученици", каза той.

Петимата пострадали са откарани в болница "Спароу", каза говорителят на болницата Джон Форен, който няма информация за състоянието им.