Президентът на Сирия Башар Асад се е съгласил да отвори два нови пропускателни пункта от Турция към контролираната от бунтовници северозападна част на страната, за да може да се доставят отчаяно необходимите помощи за милионите сирийци, засегнати от земетресенията, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш приветства решението на Асад за отваряне на пропускателните пунктове в Баб Ал-Салам и Ал-Раи за първоначален период от три месеца.

Понастоящем по настояване на Москва на ООН е разрешено да доставя помощ в северозападната част на Идлиб само през един пропускателен пункт в Баб Ал-Хава.

Информацията за решението на Асад бе оповестена, след като вчера той се срещна в Дамаск със заместник-генералния секретар, отговарящ за хуманитарните въпроси, Мартин Грифитс.

Гутериш официално съобщи за отварянето на двата нови контролно-пропускателни пункта по време на закрито заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Постоянният представител на Сирия в ООН Басам Сабаг заяви пред журналисти, че Асад е провел "положителна и конструктивна среща" с Грифитс и е "потвърдил необходимостта от спешна помощ за влизане във всички региони в Сирия, включително тези, които са окупирани и се намират под контрола на въоръжените терористични групировки".

Бразилия и Швейцария, които наблюдават трансграничните въпроси на Сирия в Съвета, поискаха "бързо изпълнение" на споразумението за отваряне на двата нови пропускателни пункта.

"Със сигурност се надяваме, че намеренията на Асад са сериозни ", заяви говорителят на американския Държавния департамент на Нед Прайс.

След серията от разрушителни земетресения ООН беше подложена на силен натиск да достави повече помощи и спасително оборудване в контролираните от бунтовниците северозападни части на Сирия, отбелязва АП.

Опустошителното земетресение, ударило Турция и Сирия, разпалва негодувание сред някои турски граждани срещу милионите сирийски бежанци в страната, които някои анекдотично обвиняват в плячкосване насред разрушението и хаоса, предаде Ройтерс.

Няколко турски граждани в засегнатите от земетресението градове и селища обвиняват сирийци в плячкосването на разрушени магазини и домове. Антисирийски лозунги като "Не искаме сирийци", "Имигрантите трябва да бъдат депортирани" и "Не сте вече добре дошли" преобладават в "Туитър".

Останалите без дом при земетресението сирийци казват, че са гонени от спасителните палаткови лагери. В град Мерсин сириец е открил приют само за свои сънародници, след като те са били подложени на расистки обиди.

"Спряхме да ходим в спасителните пунктове да гледаме, защото започват да крещят срещу нас и да се разпореждат с хората ни, като ни чуят да говорим на арабски", каза сириец, който не пожела да се споменава неговото име. "Хората през цялото време ни обвиняват в плячкосване, но това е само, за да създават раздори", допълни той.

Официалният общ брой на жертвите от земетресението в Турция и Сирия сега достига над 37 000 души и се очаква този брой да нарасне още повече с намаляване на надеждите за откриване на още много оцелели.

Стотици хиляди останаха без дом и в някои райони чакат дни наред за храна и спешен подслон.

Жители и спасителни работници съобщиха за плячкосване и няколко чуждестранни аварийни екипа спряха за кратко спряха работа заради влошаващата се обстановка в сферата на сигурността.

Турските власти са арестували 48 души за плячкосване, съобщи вчера министърът на правосъдието Бекир Боздаг без да каже откъде са били те. Президентът Реджеп Тайип Ердоган обеща да се справи строго с плячкосващите.

В Турция се пресилиха близо 4 милиона сирийски бежанци, след като страната отвори границите си за онези, които бягат от гражданската война, избухнала там през 2011 г. Много от тях са съсредоточени в южната част на страната, близо до границата със Сирия. В турския град Газиантеп, сериозно пострадал от земетресението, живеят почти половин милион сирийци, което е една четвърт от местното население.

Негодуванието към сирийците не е нещо ново, но земетресението засили напрежението.

Турция е похарчила повече от 40 милиарда долара от 2011 г. насам за настаняване на бежанците във време на големи икономически трудности в страната. Някои турци гледат на сирийците като на евтина работна ръка и смятат, че те отнемат работни места и се възползват от социалните услуги. Проблемите със сирийските бежанци ще бъде и основна тема в тазгодишните президентски и парламентарни избори в Турция, отбелязва Ройтерс.