Съединените щати все още не са успели да установят какви са наскоро свалените обекти, засечени в северноамериканското въздушно пространство. Това обяви говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби, цитиран от Ройтерс.

На брифинг в Белия дом той добави, че по-строгият контрол на въздушното пространство може да обясни отчасти увеличаването на броя на откритите обекти, а те не са били оценени като заплаха за хората и не са показали признаци, че имат възможност за маневриране или задвижване.

В неделя американски военни изтребители свалиха осмоъгълен обект над езерото Хюрън, а по-рано бяха поразени други обекти в Аляска и Канада. Това е най-скорошният случай, откакто подозрителен китайски балон за наблюдение постави северноамериканските сили за сигурност в повишена готовност.

Кърби добави, че Съединените щати не пускат балони над Китай и че не знае за други американски летателни апарати, които да летят в китайското въздушно пространство.

Белият дом обяви, че няма данни за извънземни или извънземна дейност след поредицата сваляния на неидентифицирани обекти от въздушното пространство на Северна Америка.

Знам, че имаше въпроси и опасения по този въпрос, но няма индикации за извънземни или извънземна дейност, засечени при случаите, заяви говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Вчера генерал от военновъздушните сили на САЩ заяви, че все още не би изключил извънземни или друго обяснение и се доверява на експертите от американското разузнаване.