Следственият комитет предяви обвинение в извършване на атентат, довел до човешки жертви, на двама предполагаеми участници в нападението в концертната зала "Крокус сити хол" в Русия. Това съобщи съдът, който трябва да обяви мярката им за неотклонение, предадоха световните агенции.

Ако бъдат признати за виновни, те ще бъдат осъдени на доживотен затвор, допълва БТА. Руските власти съобщиха вчера, че са задържали общи 11 души във връзка с нападението, отнело живота на 137 души.

Около сградата на Басманския съд в Москва имаше засилено полицейско присъствие.

Единият от заподозрените бе вкаран със завързани очи в съдебната зала. Когато превръзката му бе свалена, се видя, че едното му око е посинено.

Единият от обвинените, на име Далерджон Мирзоев, заяви пред съдията, че е гражданин на Таджикистан.

"Ислямска държава" публикува видео на нападението в концертната зала край Москва: "Убийте ги без милост"

Два дни след едно от най-тежките терористични нападения в историята на Русия екстремистката групировка "Ислямска държава" публикува видеозапис на масовата стрелба в концертна зала в покрайнините на Москва, при която бяха убити най-малко 137 души, предаде ДПА.

"Ислямска държава" пое отговорност за смъртоносната атака, но руските власти все още не са коментирали това твърдение. Днес рупорът на групировката, "Амак", публикува почти 90-секунден видеозапис, който ислямистите твърдят, че показва нападателите на мястото на атаката. В субтитрите на арабски се посочва, че видеото показва "ексклузивни сцени" от "кървавите нападения срещу християни".

Сноимка: Astra via AP/БТА

В началото се вижда как тежко въоръжен мъж с автомат стреля в коридор, където на пода вече лежат много безжизнени тела. После камерата се насочва към един от заподозрените терористи, който пробожда с нож човек на земята.

След това четирима мъже пресичат безлюдна зона на центъра за събития "Крокус сити хол". Гласовете на заподозрените извършители са променени. Едно от лицата казва: "Убийте ги без милост" и "Дойдохме в името на Аллах", става ясно от субтитрите на арабски език.

Днес официалният брой на загиналите при нападението нарасна до 137 души. Ранените са 154, като много от тях остават в критично състояние по информация на ТАСС, която се позовава на Московската регионална служба за гражданска защита. Съобщава се, че сред загиналите и ранените има и деца.