Човекът, вследствие на чиито действия иранските военни свалиха по погрешка на 8 януари украински самолет, се намира в затвора. Това заяви днес иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, предаде ТАСС. Агенцията се позовава на агенция ИСНА.

Зариф сравни този инцидент с катастрофата на иранския пътнически самолет, свален по погрешка от въоръжените сили на САЩ през 1988 г. "Вашингтон все още не се е извинил официално за този случай. Един офицер, замесен в атаката, дори получи медал", каза иранският държавник, предава БТА.

При свалянето на украинския Боинг 737 с иранска ракета загинаха всичките 176 души на борда му. На 11 януари иранските военни признаха, че самолетът е свален от противовъздушната отбрана на Ислямската република. Елитният Корпус на гвардейците заяви, че системата за разпознаване грешно е определила пътническия самолет като крилата ракета.

На 3 юли 1988 г. ирански Еърбъс А300 бе свален с ракета от американски крайцер, тъй като неправилно бе взет за военен самолет. При катастрофата загинаха 290 души.