Бернардо Аревало положи днес клетва като президент на Гватемала минути след полунощ въпреки продължилите месеци опити да се провали встъпването му в длъжност, включително чрез протакане и нагнетяване на напрежение до самото предаване на властта, предаде Асошиейтед прес.

Гватемалският парламент (Конгресът) забави с часове встъпването в длъжност на избрания президент на страната Бернардо Аревало, което предизвика безредици в столицата и опит за щурм на парламента. 

Сесията, на която новият държавен глава трябваше да положи клетва, бе насрочена за 15 часа местно време вчера (23:00 ч. бълг. вр.), но започна едва три часа по-късно, предадоха Ройтерс и БТА.

Още снимки ВИЖТЕ ТУК 

Забавянето породи подозрения, че опонентите на бъдещия държавен глава се опитват да осуетят церемонията.

Аревало предупреди, че направеният опит за саботаж е в разрез с демокрацията и призова депутатите да "уважат волята на народа, показана пред урните".

Поддръжници на избрания президент са пробили полицейските барикади и са се опитали да щурмуват парламента. Ройтерс описва как по улиците постъпателно се увеличава полицейското присъствие.

Снимка: БТА/АП

От партията на Аревало "Семиля" в 16 ч. местно време (полунощ по българско) са публикували в социалната платформа "Екс" съобщение, че официално той е президент на Гватемала. Няколко минути по-късно обаче публикацията е била изтрита.

Говорител на "Семиля" е информирал Ройтерс, че до подновяването на сесията Бернардо Аревало е чакал в хотел в град Гватемала, столицата на страната. Световната агенция обаче своевременно съобщи, че новият президент се е появил на мястото на встъпването си в длъжност.

Той е публикувал в "Екс" видео от пристигането си в националния театър в град Гватемала с посланието "Ще се видим на площада", намеквайки, че на централния площад в столицата обикновено се събира множество, за да приветства новия държавен глава.

Новоизбраният президент на страната Бернардо Аревало

Снимка: БТА/АП

Не беше ясно обаче дали събитието ще продължи по график, тъй като Конгресът все още полагаше клетва. Процедура, която трябва да бъде завършена, преди Аревало да бъде официално обявен за президент и Карин Ерера да положи клетва като вицепрезидент.

Забавянето на встъпването в длъжност бе последната законодателна пречка, пред която Аревало се изправи, откакто победи на изборите през август. Той обеща да изкорени корупцията и да възстанови демокрацията в най-гъсто населената страна в Централна Америка.

"За мен е голяма чест да поема тази голяма отговорност, показвайки, че нашата демокрация има необходимата сила да се справи (с препятствията) и че чрез единство и доверие можем да променим политическата обстановка в Гватемала", заяви Аревало в първото си обръщение като президент.

Той благодари на младите хора в Гватемала, че не са загубили надежда, както и на коренното население за подкрепата, като призна, държавата има към тях "исторически дълг, който трябва да уреди". Той обобщи водещия принцип на своето управление, като заяви, че "не може да има демокрация без социална справедливост и социалната справедливост не може да надделее без демокрация".

Според Саманта Пауър, шеф на Агенцията за международно развитие на САЩ, няма съмнение, че Аревало е президент и призова за спокойствие.

Саманта Пауър (д) - шеф на Агенцията за международно развитие на САЩ

Снимка: БТА/AP, Moises Castillo

Тайван, който поддържа дипломатически отношения с Гватемала, също каза в изявление, че признава Аревало и Ерера за президент и вицепрезидент на страната.

Министърът на външните работи на Хондурас Енрике Рейна призова встъпването в длъжност на Аревало да бъде уважено в съобщение, споделено на X, заявявайки, че той говори от името на делегациите, присъстващи в Гватемала, включително от Организацията на американските държави (ОАД) и Европейския съюз (ЕС).