Социалдемократът Бернардо Аревало, смятан доскоро за аутсайдер, но станал победител на втория тур на президентските избори в Гватемала след бурна предизборна кампания, призова хората да се "обединят" зад неговото правителство. Призивът идва след като отнемането на регистрацията на партията му от избирателните органи пося съмнения по отношение на прехода след изборите, предаде Ройтерс.

"Призовавам да се обединим, за да победим превратаджиите, които възнамеряват да ни държат затънали в корупция, безнаказаност и бедност", каза на пресконференция 64-годишният бивш дипломат и син на бивш президент. 

Аревало категорично спечели балотажа на президентските избори на 20 август. Преди това прокурори заплашиха да забранят партията му, предизвиквайки международно недоволство, припомня БТА.

Малко преди служители на избирателния съд да обявяват Аревало за победител на пресконференция миналата седмица, неговата политическа сила беше уведомена, че регистрацията ѝ е отнета заради нередности.

Аревало каза, че ще обжалва "незаконното" отнемане на регистрацията, а Организацията на американските държави обяви, че това е неоправдано действие.

Дипломати от САЩ, Чили и Мексико също се изказаха в полза на Аревало.

Във вчерашната си реч Аревало призова обществеността, политици, предприемачи, работници, църквата и лидерите на коренното население да "обединят сили в защита на демокрацията и неограниченото зачитане на народната воля".

За днес е предвиден протест срещу корупцията в столицата Гватемала Сити.

Администрацията на президента Алехандро Джаматеи насрочи за понеделник първа среща с Аревало по процеса на преход.