Главната прокуратура на Гватемала потвърди, че ще поиска отнемане на имунитета на новоизбрания президент Бернардо Аревало и на вицепрезидента Карин Херера за предполагаем случай на увреждане на имуществото на Държавния университет, предаде испанската новинарска агенция ЕФЕ, цитирана от БТА.

На пресконференция прокуратурата обвини Аревало и Херера, че са участвали в насилственото превземане на университетския кампус през 2022 г., за да бъдат отхвърлени изборите, проведени в университета през същата година.

Прокурорът Саул Санчес, който ръководи разследването, увери, че новоизбраният президент може да е извършил престъпленията узурпация, кражба на културни ценности и незаконно сдружаване.

По време на представянето на делото прокурор Санчес представи като предполагаемо доказателство срещу Аревало скрийншотове на видеоклипове, на които се вижда как новоизбраният президент се намира в университетските помещения и присъства на академични събития след освобождаването на кампуса.

Прокуратурата ще поиска също така да бъде отнет имунитетът на новоизбрания вицепрезидент Карин Ерера, на депутатите от партията "Движение Семиля" Самуел Перес и Роман Кастеланос, както и на избрания за депутат Раул Барера и др.

В обвинителния акт се посочва, че обвиняемите са използвали превземането на университета като "платформа за своите политически кандидатури".

По същото дело е задържана бившата кандидатка за депутат от "Движение Семиля" Марсела Бланко и е издадена заповед за арест на още 25 души, сред които бивши служители, политици, студенти и университетски преподаватели.

През последните месеци Министерството на обществените поръчки, под ръководството на главния прокурор Консуело Порас, беше остро критикувано в Гватемала и в чужбина за опитите си да се намеси в резултатите от изборите и за опитите си да забрани партията на новоизбрания президент.

От 1 септември насам Аревало публично осъжда Порас за това, че е ръководила опит за преврат срещу него, за да му попречи да поеме президентския пост на 14 януари.

Миналата седмица Аревало пътува до САЩ за втори път в рамките на два месеца, където заяви, че встъпването му в длъжност през януари е неизбежно въпреки опитите на Главната прокуратура да дискредитира изборната му победа.

Новоизбраният президент също така предупреди, че заговорниците за преврат срещу него няма да се предадат лесно.