Китай ще увеличи разходите си за отбрана с повече от 7%, след като Общокитайското събрание на народните представители (еднокамарният парламент) прие решението в днешния заключителен ден на годишната си сесия, предаде ДПА. Агенцията посочва, че Пекин увеличава военните си разходи за втора поредна година.

Около 2900 депутати одобриха в края на сесията годишния бюджет, който с увеличението от 7,2 процента нараства до 1,6 трилиона юана (222 милиарда долара), предаде CNN

Новото увеличение последва строгото предупреждение, отправено за пореден път от комунистическите лидери в Пекин по отношение на демократично управлявания Тайван, припомня БТА. Миналата седмица китайският външен министър Ван И предупреди останалите държави да не се намесват в спора между Китай и самоуправляващия се остров.

Онези, които подкрепят независимостта на Тайван, "ще се изгорят, докато си играят с огъня, и ще берат горчивите плодове на това, което са посели", Заяви Ван на пресконференция в четвъртък в кулоарите на годишната сесия на китайския парламент. Първият дипломат на страната нарече произведените през януари избори за президент и парламент на Тайван "просто местни избори в една част от Китай".

Управляващата Китайска комунистическа партия брои Тайван за китайска територия, въпреки че островът с население от около 23 милиона души има свое независимо правителство от 1949 г. Досегашният вицепрезидент Уилям Лай бе избран за президент и се очаква да встъпи в длъжност на 20 май.

ДПА отбелязва, че, както се е очаквало, китайските народни представители са одобрили и набелязването на ръст на икономическия растеж за настоящата година от 5 процента, което някои наблюдатели са определели като доста амбициозна цел. Министър-председателят Ли Цян обяви в първия ден на сесията във вторник този ръст, макар и втората по сила икономика в света да е изправена пред намаляващи поръчки за стоките ѝ от световните пазари, понижено домашно потребление и криза в имотния сектор.

ДПА посочва, че след края на тази сесия на Общокитайското събрание на народните представители не е имало пресконференция, което се случва за първи път от 30 години. Според агенцията това е един от малкото случаи, в които премиерът говори пред медиите и това се излъчва пряко по телевизията. Макар и подобна пресконференция с присъствието на журналисти от Китай и чужбина да е дирижирана и въпросите да са одобрени предварително, липсата на подобна проява се приема от ДПА като затваряне на още един канал на информация от Пекин.

Депутати приветстват с ръкопляскания резултатите от гласуване по време на днешния заключителен ден на втората годишна сесия на Общокитайското събрание на народните представители в Голямата зала на народа в столицата Пекин

Снимка: БТА/АП, Ng Han Guan

Китайският парламент, чиято годишна сесия се провежда едновременно със заседанията на консултативния орган, известен под името Китайска народна политическа консултативна конференция, има по-скоро представителна функция, отбелязва ДПА.