Севернокорейските медии показаха дъщерята на лидера Ким Чен-ун, за която се знае малко. Вчера тя присъства заедно с него на пробното изстрелване на междуконтинентална балистична ракета (МКБР). Момичето привлече вниманието на медиите по света, защото е представител на четвъртото поколение на династията, управляваща КНДР вече над 70 години, предаде Асошиейтед прес.

Севернокорейските медии съобщиха, че вчера Ким е наблюдавал изстрелването на ракетата в присъствието на съпругата си И Сол-джу и "любимата им дъщеря", както и на други официални лица. Ким обяви, че изстрелването на ракетата "Хвасон"-17 - севернокорейската ракета с най-голям обсег, способна да носи ядрена бойна глава, показва, че Пхенян разполага с надеждно оръжие за възпиране на заплахите начело със САЩ.

Печатният орган на Корейската трудова партия "Нодон синмун" разпространи и няколко снимки, на които се вижда как Ким заедно с дъщеря си наблюдава от разстояние издигането на ракетата. На други фотографии тя върви с баща си, с вързана коса, бяло яке и червени обувки, а зад тях се вижда самоходна установка за изстрелвана, представляваща камион с голяма ракета върху него.

Това е първият път, в който севернокорейските медии споменават за дъщерята или показват нейни снимки. В публикациите им не се уточнява как се казва момичето, нито на каква възраст е.

Личният живот на Ким продължава до голяма степен да е забулен в тайна. Според южнокорейските медии той се е оженил за И през 2009 г. и двамата имат три деца, родени през 2010, 2013 и 2017 г.

От съобщението на севернокорейските медии не става ясно кое от децата е завел Ким на полигона. През 2013 г., след посещение в КНДР, Денис Родман заяви пред "Гардиън", че той и Ким са изкарали прекрасна почивка на морето заедно със семейството на севернокорейския лидер и баскетболистът е държал на ръце дъщеря на Ким, която тогава още била бебе. Според Родман тя се казва Джу-е.

Въпросът за децата на Ким буди силен интерес в чужбина, защото 38-годишният управник все още не е посочил своя наследник.

Когато през 2020 г. той дълго време не бе виждан на обществено място и се появила слухове, че е зле със здравето, световните медии трескаво се опитваха да отгатнат кой е човекът, който ще застане начело на бедната, но разполагаща с ядрено оръжие страна, ако Ким не е в състояние да изпълнява задълженията си. По онова време много наблюдатели изразиха мнение, че това ще е неговата сестра Ким Йо-чен.

Откакто през 1948 г. дядото на Ким Ким Ир-сен основава КНДР, Северна Корея се управлява неизменно от хора от фамилията. Според семейните правила да управляват страната имат право единствено хора, свързани със семейството по кръвна линия.