Северна Корея опита да изстреля междуконтинентална балистична ракета днес, но изстрелването изглежда се е провалило, каза южнокорейската армия, ден след серия от изстрелвания. Според южнокорейските въоръжени сили провалът вероятно е настъпил "при втората фаза на отделянето".

Смята се, че Северна Корея е опитала да изстреля междуконтинентална балистична ракета, за да покаже военните си възможности, но изстрелването не е било успешно, съобщи обединеното командване на южнокорейската армия, цитирано от Йонхап и БТА.

Японската брегова охрана, цитирана от ТАСС, заяви, че севернокорейската междуконтинентална ракета е паднала извън изключителната икономическа зона на страната. Главният секретар на японското правителство Хирокадзу Мацуно заяви, че японските власти са изразили незабавно силен протест пред севернокорейското посолство в Пекин.

Южнокорейският генерален щаб съобщи, че е засякъл изстрелването на междуконтинентална балистична ракета рано сутринта, последвано от две изстрелвания на балистични ракети с малък обсег. Ракетата с голям обсег е изминала около 760 км на височина 1920 км със скорост 15 пъти по-голяма от тази на звука. Тя е била изстреляна под остър ъгъл, може би за да избегне навлизането в територия на съседни държави. Ракетите с малък обсег са летели на височина от около 330 километра, със скорост 5 пъти по-голяма от тази на звука.

"Поредните изстрелвания на балистични ракети от страна на Северна Корея представляват сериозна провокация, която вреди на мира и стабилността не само на Корейския полуостров, но и на международната общност", подчертаха южнокорейските въоръжени сили. Те добавиха, че са готови за "смазващ отговор на всяка провокация от страна на Северна Корея".

Ракетата, изстреляна от Северна Корея днес, не прелетя над Япония въпреки специалните предупреждения, издадени към жителите на части от северната част на японските острови, заяви министърът на отбраната Ясукадзу Хамада, цитиран от Франс прес.

"Ракетата беше засечена като имаща потенциала да прелети над японските острови архипелаг и беше издаден (специален) сигнал, но след проверка на тази информация ние потвърдихме, че ракетата не е преминала над архипелага, а е изчезнала над Японско море", уточни министърът пред медиите.

"Продължаващият ден след ден ракетен обстрел е безобразие и не може да бъде толериран", заяви днес премиерът Фумио Кишида.

Общо Северна Корея изстреля три балистични ракети днес, една от които беше с голям обсег. Другите две ракети бяха с малък обсег, според информация на южнокорейската армия. Жителите на районите Ниигата, Ямагата и Мияги бяха предупредени да потърсят убежище или да останат по домовете си, а високоскоростната влакова линия Шинкансен прекрати за кратко работата си.

САЩ осъдиха днешният опит на Северна Корея да изстреля междуконтинентална балистична ракета и призоваха за стриктно прилагане на санкциите на ООН срещу Пхенян, съобщи Франс прес.

Изстрелването "подчертава необходимостта всички страни да прилагат изцяло резолюциите на Съвета за сигурност", налагащи санкции на Северна Корея, заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.