Режимът в Северна Корея предупреди за "по-ожесточен военен отговор" на усилията на САЩ да засилят своето присъствие в сигурността на региона със своите съюзници и обяви, че Вашингтон предприема "авантюра, за която ще съжалява", съобщиха държавните медии, цитирани от АП и БТА.

Външният министър на Северна Корея отправи критиките си към неотдавнашната тристранна среща на върха между САЩ, Южна Корея и Япония, по време на която лидерите критикуваха Пхенян и се ангажираха с по-тясно сътрудничество в областта на сигурността.

Дипломат №1 на Пхенян заяви, че неотдавнашните съвместни военни учения на трите страни не са успели да обуздаят Северна корея, а по-скоро са влошили собствената си криза в сферата на сигурността и подобни действия ще доведат до "по-ожесточено противодействие".

"САЩ ще са наясно, че това е хазарт, за който със сигурност ще съжаляват", заяви представителят на Северна Корея в изявление, разпространено от агенция KЦТА.

Същевременно властите в Южна Корея съобщиха, че Северна Корея е изстреляла балистична ракета в посока към Японско море. Обединеният комитет на началник-щабовете потвърди, че изстрелването е извършено днес, но не дава повече подробности.