НАТО ще направи крачка назад към бъдещето на срещата си във Вилнюс през юли, като лидерите ще одобрят хиляди страници секретни военни планове, които ще описват подробно за първи път от Студената война как Алиансът ще отговори на руска атака, съобщава Ройтерс.

Този ход означава фундаментална промяна - НАТО не е имал необходимост да изготвя широкомащабни планове за отбрана в продължение на десетилетия, докато водеше по-малки войни в Афганистан и Ирак и смяташе, че постсъветска Русия вече не представлява заплаха за съществуването му.

Но на фона на най-кръвопролитната война в Европа от 1945 г. насам, която бушува точно отвъд нейните граници в Украйна, Алиансът сега предупреждава, че трябва да разполага с всички планове много преди да избухне конфликт с подобен противник като Москва.

"Съюзниците ще знаят точно какви сили и способности са необходими, включително къде, какво и как да разположат", разкри генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг относно строго секретните документи, които, както в Студената война, ще назначават определени войски за защита на определени региони, предаде "Фокус".

Това формализира процес, предизвикан от анексирането на Крим от Русия през 2014 г., което накара западните съюзници за първи път да разположат съвместни войски на изток, като Великобритания, Канада и Германия поеха водачеството в една от балтийските държави.

Румънският премиер Николае Чука

Снимка: БТА

В същото време на провеждащия се днес и утре в Букурещ "Форум за сигурност в региона на Черно море и Балканите" румънският премиер Николае Чука поиска засилено присъствие на НАТО в региона, предаде агенция Аджерпрес, цитирана от БТА. 

Румънският министър-председател се позова на съществуващите заплахи за сигурността в контекста на войната на Русия срещу Украйна. Той даде пример с американски дрон, който катастрофира през март в Черно море след прехващането му от руски изтребители, и със случай от по-рано този месец, когато полски самолет, изпълнявал мисия на европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс, едва избегна сблъсък с руски изтребител над Черно море в близост до румънското крайбрежие. 

"Форумът за сигурност в региона на Черно море и Балканите" се провежда за седми път и се организира от консултантския "Център за нова стратегия" и Университета за аграрни науки и ветеринарна медицина с подкрепата на отдел "Публична дипломация" на НАТО в партньорство с министерствата на отбраната и на външните работи на Румъния. 

Румънският премиер заяви на форума, че заплахите за сигурността включват злоупотреби от страна на Русия с цели райони на Черно море, като те не са насочени само срещу Украйна. 

"Няколко пъти сме повдигали въпроса за тези забранени зони в района на Черно море, които ограничават, а понякога и блокират свободата на корабоплаването в Черно море. Истински или въображаеми учения, изкуствено създаване на военни зони и зони на опасност за движение на търговски кораби, тяхното блокиране в пристанищата или прехващането им - всичко това е било предмет на обсъждане и пряка заплаха за морската сигурност, която трябва да бъде правилно регламентирана и включена в плановете за действие, но също така и в проектите за запазване на свободата на движение, включително чрез придружаване на пратките с военни патрулни кораби за гарантиране на транзита", заяви румънският премиер. 

Той подчерта, че светът се е променил и всичко, свързано със сигурността в Черно море, трябва да бъде пренаписано и ревизирано, тъй като в Черно море "се консумират голяма част от компонентите на агресивната война на Русия в Украйна". 

"Имаме най-ясните елементи от определението за завоевателна война, но също и за неоколониална война - Русия срещу Украйна, която се откъсва от империята, истинска война за независимост на Украйна", заяви румънският премиер. По думите му на 23 февруари 2022 г. консервативният подход към сигурността в Източна Европа, изграден след Студената война, в който Русия е била ангажиран партньор, евентуален конкурент и съперник, се е променил чрез преминаване към "новата-стара парадигма на мащабната, дългосрочна война с висока интензивност като заплаха". Затова, по думите му, отбранителната индустрия трябва да се превърне във военна индустрия и да бъдат изградени "малки, технологизирани и усъвършенствани армии от професионалисти, които трябва да се превърнат в масови армии с резерви в цялото общество и широки мобилизационни възможности, за да се справят с мащабна, дългосрочна и високоинтензивна война, която изчерпва ресурсите не само на страната в конфликта, но и на страните от Европа". 

Румънският премиер напомни също, че морската сигурност в Черно море е неразривно свързана със сигурността на сондажните платформи в изключителните икономически зони.