Броят на децата в Япония е намалял за 42-ра поредна година и е достигнал до ново рекордно ниско ниво на фона на призивите на японския премиер Фумио Кишида за прилагане на "безпрецедентни" мерки за повишаване на раждаемостта. Това предаде агенция Киодо, като се позова на данни на японското правителство.

Към 1 април броят на 14-годишните или по-малките деца, включително и на чужденците, е бил 14,35 милиона. Това е с около 300 хиляди по-малко спрямо миналата година, показват данни на японското министерство на вътрешните работи и комуникациите.

Миналия месец правителството създаде агенция за децата и семействата, която да контролира политиката за грижа към децата. То също така обмисля да предприеме различни мерки, като например осигуряване на финансови средства за домакинствата, отглеждащи деца, въпреки че все още има съмнения дали тези инициативи ще бъдат ефективни за промяна на тенденцията на ниска раждаемост.

По данни на ООН Япония има най-ниския коефициент сред 36-те страни с население над 40 милиона души, като сред тези страни са Южна Корея с 11,6 процента и Италия с 12,4 процента.