Раждаемостта в Китай се е понижила миналата година до най-ниското ниво от създаването на Китайската народна република преди 70 години.

Раждаемостта е спаднала до 10,48 промила, което е най-ниската стойност от 1949 година, съобщи днес националното статистическо бюро. Броят на бебетата, родени през 2019 година, е спаднал с около 580 000 до 14,65 милиона.

Въпреки намаляването на раждаемостта по-ниската смъртност доведе все пак до ръст на населението на Китай, което достигна 1,4 милиарда през 2019 г. - увеличение от 1,39 милиарда.

Но намаляващата раждаемост поражда опасения от "демографски бомби във времето" - по-малко население в трудоспособна възраст, което трябва да поддържа по-големия брой пенсионери.

Раждаемостта в Китай е по-ниска от тази в САЩ, която през 2017 г. възлиза на 12 на хиляда (по най-новите налични данни, цитирани от Би Би Си), но е по-висока от тази в Япония, където е 8 на хиляда.

Общата глобална раждаемост е била 18,65 на хиляда през 2017 г., според Световната банка.

Много млади двойки в Китай се въздържат да имат деца, тъй като не могат да си позволят разходите за здравеопазване и образование наред със скъпото жилищно настаняване. Изоставянето на политиката на едно дете през 2015 г. не доведе до значително увеличаване на раждаемостта в страната, отбелязва Ройтерс.

Междувременно нивото на разводите достига рекорден максимум. През първите три тримесечия на миналата година развод са поискали около 3,1 милиона двойки при 7,1 милиона двойки, сключили брак, сочат официални данни.

В страната с най-многобройно население в света се отчита и бързото застаряване.

Тези тенденции създават предизвикателства за китайските лидери, които обещават да гарантират здравното и пенсионно осигуряване на фона на забавящата се икономика.

Населението на Китай е било 1,4 милиарда души в края на 2019 г. спрямо 1,39 милиарда предходната година, според статистическите данни.

Какво се случва с раждаемостта в комунистически Китай

През 1979 г. китайското правителство въведе общонационална "политика за едно дете" - с някои допустими изключения, като целта беше  забавяне на растежа на населението.

Семействата, които нарушаха правилата, бяха изправени пред глоби, загуба на работа и понякога принудителни аборти, припомня Би Би Си.

Но тази политика беше обвинена в причиняване на тежък дисбаланс между половете - мъжете все още превъзхождат жените с повече от 30 милиона по данните за 2019 г.

През 2015 г. правителството прекрати политиката си за едно дете, като позволи двойките да имат по две деца.

Но тази реформа не успя да обърне тенденцията за спадаща раждаемост в страната въпреки двугодишното увеличение веднага след това.

Експертите намират причината в това, че политиката за две деца не беше съчетана с други важни промени, които да подкрепят живота на семейството - като парични помощи за отглеждане на деца и увеличен отпуск за бащинство.

Повечето хора не могат да си позволят повече от едно дете, казват те.