Бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис заяви, че отхвърля възможността за каквото и да било повторно сътрудничество с гръцкия премиер Алексис Ципрас, бивш негов партиен колега от радикалната левица СИРИЗА, чието правителство той напусна седем месеца след победата в изборите, съобщи Танюг.

"Алексис знае, че аз знам, че той знае...", заявил Варуфакис.

Варуфакис, който в правителството на Ципрас отговаряше за преговорите за гръцкия дълг към международните кредитори, заяви това в интервю за вестник "Катимерини" и БТА.

Вестникът припомня, че Варуфакис подаде оставка, когато гръцкият премиер отказа да приеме "не"-то на гръцкия народ на референдума за мерките за икономии, наложени от ЕС и МВФ, а преди това раздразни колегите си в еврозоната, появявайки се на срещите в разпасани ризи без вратовръзка. "Катимерини" оценява, че арогантността и нарцисизмът на Варуфакис са стрували на Гърция 100 милиарда евро.

Посочва се, че четири години по-късно Варуфакис се е върнал на сцената, за да лиши СИРИЗА от ключова част от подкрепата на обществото, която бе необходима на европейските избори. Партията "Демокрация в Европа - Движение 2025" /DiЕМ 25/ обаче не си осигури място в Европейския парламент след като спечели 2,99 процента от гласовете, тоест не премина изборната бариера. На ниво цял ЕС движението на Варуфакис спечели 1 450 000 гласа.

Вестникът посочва, че този резултат на движението на Варуфакис на европейските избори показва възможност за подобен или по-добър резултат на предстоящите избори в Гърция. Оценява се, че самостоятелното участие на партията на Варуфакис в изборите ще улесни победата на главната опозиционна партия, консервативната Нова демокрация.

Попитан дали би обмислил възможността за ново сътрудничество с Ципрас, Варуфакис е категоричен: "Никога никого не бихме демонизирали, но Ципрас просто лъже самия себе си. Алексис е като актьор, който излиза на сцената и напълно се унася в ролята, за да изиграе лъжа, същевременно осъзнавайки, че за да изиграе убедително ролята, трябва да вярва, че ролята е реална и това, което говори, е истина."