Яхтата, с която младата шведска природозащитничка Грета Тунберг, прекоси Атлантическия океан, пристигна в Ню Йорк, съобщи Асошиейтед прес. Шестнайсетгодишното момиче, станало инициатор на световно младежко движение за борба с климатичните изменения, и екипажът й бяха топло приветствани от много журналисти и активисти, събрали се на крайбрежната улица на река Хъдсън.

Снимка: AP/БТА

Тунберг потегли на 14 август от британския град Плимут за САЩ, за да участва на 123 септември в световна среща за климата, организирана от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Момичето отказа да лети до Ню Йорк заради въглеродните емисии, които отделят самолетите, затова пътува с яхта с нулеви такива.

През декември Грета, предложена за Нобелова награда за мир, ще участва и в среща за климатичните промени в чилийската столица Сантяго, отбелязва ТАСС.

След пристигането си в Ню Йорк тя, заяви на първата си пресконференция на американска земя, че съжалява, че президентът Доналд Тръмп отказва "да слуша науката" и заяви, че пожарите в Амазония "са ясен знак, че трябва да престанем да унищожаваме природата", съобщи Франс прес.

Посланието ми (за Тръмп) е да "слуша науката", но той явно не го прави, каза тийнейджърката и добави, че щом никой досега не е успял да го убеди, че въпросът с климатичните промени е спешен, едва ли тя би могла.

Снимка: AP/БТА

Тунберг каза още, че плаването е минало учудващо добре, че нито веднъж не е имала морска болест, но подчерта, че тя не очаква всички да постъпват като нея. По думите й не е нормално едно 16-годишно момиче да трябва да прекоси океана, за да защити позицията си.

"Климатът и екологичната криза са глобална криза, най-голямата криза, пред която се е изправяло човечеството, и ако ние не съумее да работим заедно и да си сътрудничим, да работим заедно въпреки различията си, ще се провалим", каза Тунбер.

Тя допълни, че сега първо ще си почине, а в петък ще се включи в младежка "стачка за климата" пред сградата на Обединените нации.