САЩ не са давали съгласието си за отпускане на Бразилия на 20 милиона долара спешна помощ от Г-7, за да се бори с пожарите в района на Амазонка, каза говорителят на Съвета за национална сигурност Гарет Маркис, предаде Ройтерс.

Агенцията се позовава на изявление на говорителя, изпратено по имейл. В него се казва, че САЩ са готови да помогнат на Бразилия да се бори с пожарите и се посочва, че това е най-добре да се прави в координация с бразилското правителство. САЩ не са съгласни с общата инициатива на Г-7, която не е била консултирана с бразилския президент Жаир Болсонаро, гласи изявлението.

Тръмп не участва в заседанието на лидерите от Г-7, посветено на биоразнообразието и климата и френският президент Еманюел Макрон обясни отсъствието му с други ангажименти, но добави, че негов екип е бил в залата. Макрон каза тогава: "САЩ са с нас и по въпросите на биоразнообразието, и в инициативата за Амазония".

Помощта от Г-7 предизвика големи емоции в националистическото правителство на Болсонаро, който първоначално разкритикува този жест като проява на колониално отношение.

Маркис заяви също, че на срещата в Биариц не е било постигнато споразумение за принципите, въз основа на които да се води борба с използването на интернет от терористи и с езика на омразата. Не бе постигнато съгласие, но бе поет ангажимент работата по тези въпроси да продължи през следващите седмици, заяви представителят на съвета.

Бразилският президент каза вчера, че латиноамериканските страни от района на Амазонка ще организират през септември среща, за да обсъдят и опазването, и развитието на региона, предаде Асошиейтед прес. Болсонаро продължи личния си спор с френския президент, като го обвини, че искал да се представи като единствения човек, загрижен за околната среда.