Експлозия, последвана от пожар, избухна в най-голямата румънска петролна рафинерия на Черно море. Един човек е загинал, а други петима са ранени.

Пожарът е възникнал в инсталацията за рафиниране на дизел. Технологичните процеси са били спрени безопасно.

Служителят, който бе обявен за изчезнал, е открит мъртъв, съобщи префектът на окръг Констанца Силвиу Коша, цитиран от Аджерпрес.

Ранените са на възраст между 30 и 50 години, съобщи говорителят на Инспектората за извънредни ситуации в Добруджа  Анамария Стойка. Единият от пострадалите е с близо 45 процента изгаряния по тялото. Той е транспортиран с хеликоптер до болница в Констанца.

В рафинерията Петромидия в град Нъводари, където е станал инцидентът, са изпратени осем пожарни коли, две линейки и мобилен екип за интензивна терапия.

Не е ясна причината за взрива в рафинерията.

Заради голямото количество дим, местното население е предупредено чрез системата РО-АЛЪРТ (RO-ALERT), а на равнище окръг е задействан т.нар. "червен план за интервенция".

Зоната на експлозията е отцепена от властите, тъй като са възможни още взривове и пожари. По първоначални данни облакът дим се движи към морето, а не към сушата.

Според министъра на околната среда на Румъния въздействието върху околната среда може да бъде голяма. На място има мобилна лаборатория за наблюдение на качеството на въздуха.

 Видеоклипове показват плажуващи по румънското Черноморие, изпаднали в шок от вида на огромния облак черен дим.

"Петромидия" е най-голямата и модерна петролна рафинерия в Източна Европа, локализирана на брега на Черно море, на 25 км от най-голямото пристанище на Румъния - Констанца, и на 15 км от курорта "Мамая". Миналата година са преработени близо 5 милиона тона суровини. 

Рафинерията е собственост а КазМунайГаз Интернешънъл Груп (известна преди под името "Ромпетрол Груп"), която е 100% собственост на казахстанската нефтена и газова компания КазМунайГаз.

Ромпетрол България ЕАД е част от КМГ Интернешънъл (известна преди под името "Ромпетрол Груп"). Активното развитие на "Петромидия" я превръща в един от основните производители на петролни продукти в Румъния и региона на Черно море. 

МОСВ: Няма данни за замърсяване в България заради пожара в рафинерията

Според Басейнова дирекция "Черноморски район" няма данни за замърсяване на морските води в района на експлозията и граничната зона с Румъния, съобщиха от МОСВ във връзка с тежкия инцидент в рафинерия на 25 км от Констанца.

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология - БАН, филиал Варна, към момента посоката на вятъра е запад-северозапад и преносът на въздушни маси е ориентиран към Черно море. При запазване посоката и скоростта на вятъра не се очаква замърсяването на атмосферния въздух да достигне границите на България.

На Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров" е възложено да изготви анализ на потенциална възможност за разлив в Черно море след аварията. Следенето на обстановката продължава и ековластите са в готовност да приложат авариен план.

Междувременно, от Министерството на външните работи посочиха, че посолството ни в Букурещ не е получавало сигнали от бедстващи български граждани или официални данни от румънските власти за пострадали наши сънародници при взрива, който отне човешки живот и рани още няколко души.