Войниците се прибираха от мисия в Афганистан, а туристите бяха блокирани в Испания заради затварянето на въздушното пространство на редица европейски държави през последните дни. Пътниците бяха избрани измежду приоритетните групи - бременни жени, хора с нужда от медицинско лечение, ученици и хора от третата възраст, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

След затварянето на въздушното пространство на Великобритания на 15 април в чужбина останаха блокирани около 150 000 британци. В понеделник премиерът Гордън Браун реши да използва британските ВМС за репатриране на блокирани в чужбина британци, припомня АФП.

Въздушният транспорт постепенно се възобнови в летищата на Великобритания и снощи достигна 80% от обичайното си равнище. Вчера към 17.00 ч. по Гринуич (20.00 ч. българско време) в страната са кацнали 2600 самолета, което е около 80% от нормалното равнище на въздушния трафик, съобщи компанията за контрол на въздушния трафик "Натс", след като британското въздушно пространство бе затворено в продължение на 6 дни. Натс предвижда обемът на трафика да доближи 90 на сто към 06.00 ч. по Гринуич (09.00 ч. българско време) днес и обяви, че разполага с достатъчно персонал да поеме всички самолети.

В лондонското летище "Хийтроу", което е първото в света по брой на пътници от международни полети, обаче вчера самолетният трафик е достигнал едва 58% от нормалното равнище.
Властите призоваха към търпение блокираните пътници и ги предупредиха, че ще е нужно известно време преди пълно завръщане към нормалната ситуация, тъй като самолетите и екипажите са непланирано разместени по други летища.

Въздушният трафик и в другите засегнати държави от Европа вече се нормализира.

В Европа понесоха много загуби, но исландците гледат на изригването на вулкана със странното име Ейяфятлайокутл с чувство за хумор. Жителите  на северната страна го смята за един вид национален съдник, който си отмъщава за униженията, на които те бяха подложени от Европа от началото на финансовата криза през 2008 г. С краха на исландската банкова система се изпариха и спестяванията на около 340 000 британци и холандци. Лондон и Хага оттогава искат да им бъдат изплатени около 3,9 млрд. евро, като отправят претенциите си към една страна, която в миналото беше богата, а сега е доведена до положението да проси помощ от Международния валутен фонд.

Омотани в преговори по този въпрос, по който отказват да правят отстъпки, жителите на островната държава днес не спират да се шегуват, че последното желание на умиращата исландска икономика е било прахът й да бъде разпръснат над Европа.
Друга широко разпространена шега сред исландците е, че британците са им поискали пари в брой (бел.ред. - cash на английски), но понеже в исландската азбука няма буквата C, то исландците са могли да изпратят на Европа само пепел (бел.ред. - ash).