Президентът на Сърбия Александър Вучич пристигна на срещата на върха ЕС-Западни Балкани и заяви, че времената, в които свободните и независими държави могат да бъдат изнудвани и притискани, са отминали, съобщи vesti-online.com.

Дойдохме тук при приятел, вярваме в европейското бъдеще на Сърбия и региона. Заедно с нашите приятели от региона ще се борим за европейското бъдеще, но уважавайки себе си и вярвайки, че заедно можем много. И това, че сме уплашени и че сме много малки, а някои са големи - оставете го за някой друг, това са истории за малки деца и тези времена отдавна са отминали - каза Вучич, отговаряйки на въпроса на журналистите дали се е уплашил, защото от възможен натиск.

Вучич обясни, че е обсъждал въпроса за отношенията между Северна Македония и България с премиерите на Северна Македония и Албания, преди решението да пристигнат в Брюксел, тъй като някои страни от ЕС искат да блокират преговорите със Скопие и Тирана, пише telegraf.rs. Това беше причината да говорим за това. Но ние сме тук, за да обсъдим европейското бъдеще и вярваме, че ще има добри заключения за Западните Балкани - каза Вучич и добави, че ще бъде добре, ако те бъдат постигнати.

На въпрос за Украйна Вучич каза, че Сърбия вече е гласувала против руската агресия срещу Украйна в Общото събрание на ООН и че подкрепя териториалната цялост на Украйна, точно както подкрепя териториалната цялост на Сърбия, което не е случаят с повечето страни от ЕС.

Той добави, че това е много сложен въпрос и че няма съмнение, че ще бъде обсъден днес в Брюксел. Уважаваме себе си, поне смятаме, че се уважаваме малко повече от някои други - каза Вучич.

На въпрос за предложението на Словения за предоставяне на статут на кандидат на Босна и Херцеговина, Вучич каза, че винаги е бил за напредъка на всички балкански страни по пътя към ЕС.

Лидерите на Европейския съюз ще се срещнат днес на двудневна среща на върха в Брюксел, която ще бъде предшествана от среща на държавните и правителствени ръководители от ЕС и Западните Балкани. От ЕС обявиха, че очакват обмен на мнения с партньорите от Западните Балкани за възможностите за засилване на процеса на присъединяване, т.е. ускоряване на интеграцията на региона в Съюза.

Следобед, в 15 часа, лидерите на ЕС ще започнат редовната си среща на върха през юни, първият ден от която ще бъде посветен на ситуацията с кандидатурите на Украйна, Молдова и Грузия за членство в Съюза и дискусия за Предложението на френския президент Еманюел Макрон за формиране на европейска политическа общност, която по предназначение да обедини страните от европейския континент за координация по въпроси от общ интерес като външна политика, енергетика, миграция и др.

Проектозаключенията, които трябва да бъдат приети от лидерите на ЕС утре относно Западните Балкани, потвърждават подкрепата за "перспективата за членство в ЕС за страните от региона", призовавайки за продължаване на реформите и решаване на отворени двустранни въпроси, включително нормализиране на отношенията Белград-Прищина .