Украинският президент Володимир Зеленски освободи днес от поста главнокомандващия украинските въоръжени сили (ВСУ) генерал Валерий Залужни и назначи на негово място командващия сухопътните сили Олександър Сирски, предадоха Ройтерс и Укринформ.

Зеленски и Залужни обявиха смените в командването почти едновременно, което според Ройтерс предполага, че са се координирали помежду си, за да демонстрират единство.

Зеленски обяви, че се е срещнал лично с ген. Залужни и му е благодарил за двете години отбрана на Украйна. В официалния си профил в социалната мрежа "Телеграм" той съобщи, че е обсъдил със Залужни нуждата от обновяване на ВСУ. "Времето за обновяване е сега", е подчертал държавният глава. Същевременно Зеленски допълни, че е предложил на Залужни да остане част от неговия екип.

На негово място е назначен генерал-полковник Александър Сирски, който командваше сухопътните части. "Той има успешен отбранителен опит - ръководил е Киевската отбранителна операция. Има и успешен настъпателен опит - операцията за освобождаване на Харков", посочи Зеленски.

"От днес нов ръководен екип ще поеме ръководството на Въоръжените сили на Украйна. Искам визията за войната да бъде еднаква за нашите войници в Роботин или Авдиевка, както и в Генералния щаб и ръководния военнно-политически съвет. Проведох десетки разговори с командири на различни нива. По-специално, днес разговарях с бригадните генерали Андрий Гнатов, Михайло Драпати, Игор Скибюк и полковниците Павел Палиса и Вадим Сухаревски. Всички те са обмисляни за ръководни позиции в армията и ще служат под ръководството на най-опитния украински командир", написа още украинският президент.

Министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров също обяви смянаа на ръководството на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) и благодари на главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни за "всички постижения".

"Имаме нужда от нови подходи, нови стратегии. Днес беше взето решение за необходимостта от смяна на ръководството на въоръжените сили на Украйна. Искрено съм благодарен на Валерий Федорович за всички постижения и победи", написа Умеров на страницата си във Facebook.

"Генерал Валери Залужному имаше една от най-трудните задачи - да управлява Въоръжените сили на Украйна по време на Голямата война с Русия. Въоръжените сили на Украйна заедно с всички хора на страната ни показаха на целия свят, че Украйна - ще се бори за своето и своето, независимо с какво се занимава врагът. Войниците ни отблъснаха тълпата на агресора, защитиха нашата държавност и продължават всеки ден да бранят независимостта ни. Но войната не остава същата. Войната се променя и изисква промяна. Бойна 2022, 2023 и 2024 са три различни реалности. 2024 ще донесе нови промени, за които трябва да сме подготвени. Необходими са нови подходи, нови стратегии", посочи Умеров.

Валерий Залужни пък беше цитиран от УНИАН, който казва че е имал разговор "важен и сериозен разговор" със Зеленски, на който е било решено, че е необходимо да се променят подходите и стратегиите,.

"В първите най-трудни дни на Великата война ние се изправихме срещу подъл и силен враг. Стояхме заедно. Нашата битка продължава и се променя всеки ден. Задачите на 2022 г. са различни от задачите на 2024 г. Следователно всеки трябва да се промени и да се адаптираме към новите реалности. Можем и заедно да победим. Благодарен съм на всички, които са наблизо. Екипът на Генералния щаб, Министерството на отбраната, Президентът на Украйна. Гордея се с всички във въоръжените сили на Украйна, които Пазете бъдещето на нашите деца. Всички войници, сержанти и офицери. Прекланям глава пред всеки, който даде живота си за Украйна и свободата. Ние помним и ще отмъщаваме за всички. Украинците непременно ще победят", отбелязва Залужни.

Не е ясно дали Залужни е приел да остане в екипа на Зеленски и на какъв пост.

Разногласията между Залужни и Зеленски станаха публични през последните дни. Залужни смята, че войната е в застой и настояваше за повече съсредоточаване върху технологиите за разлика от по-оптимистичното виждане на Зеленски. Президентът беше и против искането на Залужни за допълнителна мобилизация след слабите резултати от украинска контраофанзива миналата година.

По-рано редица медии съобщиха, че президентът Зеленски се е опитал да отстрани Залужни от поста, но началникът на Главното разузнавателно управление (ГРУ) Кирило Буданов, и командващият Сухопътните войски генерал-полковник Александър Сирски са се протипоставили. Наскоро Зеленски даде и интервю за италиански телевизионен канал, в което за първи път говори за възможността Залужни да бъде освободен от поста главнокомандващ на украинската армия, като посочи, че е необходимо да се извърши "пренастройка" в ръководството на страната и мисли за смяна на повече от един човек.

Кой е новият главнокомандващ на ВСУ

Александър Сирски

Снимка: Скрийншот от Телеграм

Генерал Александър Сирски е роден на 26 юли 1965 г. в село Новинки, Киржачски район, Владимирска област в Русия. Завършва Московското висше общовойско командно училище. Започва службата си през 1986 г. в Съветската армия като командир на мотострелков взвод.

По време на войната в Донбас е началник-щаб на силите на АТО. По-специално той участва в командването на отбраната на Дебалцево през 2015 г., което завърши със загубата на града.

Командва сухопътните сили на Украйна от 2019 г. Ръководи отбраната на столицата Киев в първите месеци на руската инвазия. През 2022 г. ръководи украинската контраофанзива, която изтласква руските войски от Харков.  Тогава  започнаха да говорят за него като възможен заместник на Залужни, за чиито търкания с президентската канцелария писаха още тогава. 

През 2023 г. Сирски командва битките за Бахмут, които са много по-малко успешни за украинските въоръжени сили. Руснаците успяха да превземат града и околностите му, а контранастъплението на украинските въоръжени сили, започнало през май 2023 г., не доведе до значителни успехи и фактически спря през декември (сега руснаците атакуват там). Разпръскването на силите на украинските въоръжени сили в Бахмут се посочва в западните медии като една от причините за провала на настъплението на украинските въоръжени сили на юг.

След огласяване на новината за смяната на главнокомандващия тя бе коментирана от западните партньори на Киев.

НАТО: Ще продължим подкрепата

"Един определен на избори лидер трябва да решава кой да заема висшите чинове във военното командване. Ще продължим да подкрепяме и украинското правителство, и украинската армия", заяви съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан. "Това е решение на Украйна [...]. Ще продължим с подкрепата", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Ройтерс коментира, че новината за смяната на командването на ВСУ следва месеци спекулации в украински и западни медии за разминавания между Зеленски и Залужни, смятан за национален герой от много украинци заради съпротивата срещу руската инвазия в страната, започнала преди близо две години. Агенцията отбелязва, че смяната на главнокомандващия се случва, докато Украйна преминава през трудни времена на бойното поле, като войниците й се сблъскват с остър недостиг на боеприпаси, а САЩ задържат военната си помощ за воюващата страна.