Кметът на Киев Виталий Кличко заяви днес, че е против очакваната оставка на главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни, предаде ТАСС.

"Обществото обсъжда и напрегнато очаква как ще приключи ситуацията с плановете на президента да освободи от длъжност главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни", написа Кличко в канала си в "Телеграм".

"За съжаление настъпи моментът, когато политиката може да надделее над здравия разум и интересите на държавата. И този момент не зависи от Залужни. Надявам се, че властите ще разберат сериозността на стъпките, които предприемат сега и пълнотата на тяхната отговорност", каза още Кличко.

Кметът на украинската столица посочи, че действията на правителството трябва да бъдат насочени към укрепване на боеспособността на армията и единството на обществото, допълва БТА.

"Това ли се цели с тази анонсирана с намеци рокада? Обществото не е сигурно. И на това трябва да се обърне внимание. И най-накрая да спрат политическите интриги и вътрешната борба", добави Кличко.

По-рано украинският президент Владимир Зеленски призна в интервю за италианския телевизионен канал РАИ, че обмисля възможността за рокади във военното ръководство на страната. Съобщения с позоваване на източници за оставката на Залужни се появиха в украинските медии и социалните мрежи на 29 януари.