Войната в Украйна може да продължи още между два и шест месеца, заяви съветник на украинския президент Володимир Зеленски, цитиран от ДПА.

Михайло Подоляк направи тази прогноза в интервю за руския опозиционен сайт "Медуза".

"Това може да се проточи още два до шест месеца", каза Подоляк. Той посочи като ключови фактори за продължителността на войната размера на оръжейните запаси и промяната на настроенията в Европа, Украйна и Русия.

Мирни преговори може да има само ако ситуацията на терен се промени и Русия почувства, че не може повече да диктува условията, заяви съветникът на украинския президент. Той предупреди, че териториалните отстъпки няма да сложат край на войната.

Според Подоляк руската армия, частната наемническа група "Вагнер" и сепаратистите в Източна Украйна са дали досега общо 80 хиляди убити и ранени. Тези данни, които не може да бъдат потвърдени по независим път.

След като Русия губеше по до 1000 човека на ден през "катастрофалната първа фаза от войната", сега нейните и украинските жертви "са сравними", добави той.

В четвъртък Зеленски каза, че на ден биват убити между 60 и 100 и ранени 500 украински военни.

Украйна съобщи за успехи на своите сили в Северодонецк, предаде Ройтерс.

Губернаторът на Луганска област Сергий Гайдай заяви, че украинската армия си е върнала 20 процента от територията, която е била загубила в промишления град, превърнал се в основна цел на руската офанзива в източния регион Донбас. "Не е реалистично" Северодонецк да падне до две седмици, въпреки че Русия изпрати подкрепления, увери той.

Твърденията на Гайдай не може да бъдат потвърдени по независим път. От Ройтерс са успели да проверят в четвъртък, че украинските сили продължават да контролират част от Северодонецк.

"Веднага щом се сдобием с достатъчно западни оръжия с голям обсег, ще отблъснем тяхната артилерия от нашите позиции. И тогава, повярвайте ми, руската пехота, те просто ще побягнат", каза още губернаторът на Луганска област. Той съобщи, че четирима души, сред които майка и дете, са били убити при руски атаки в източния украински регион вчера.

Русия е изпратила подкрепления и използва артилерия, за да провежда "щурмови операции" в Северодонецк, заяви днес генералният щаб на украинските въоръжени сили. В дневната му сводка пише, че руските сили обаче са се оттеглили, след като не успели да напреднат в района на намиращия се на 60 километра град Бахмут, Донецка област, и да отрежат достъпа до Северодонецк.

Руските сили вече са само на 15 километра от Славянск, съобщи междувременно губернаторът на Донецка област Павло Кириленко. Той увери, че този източен украински регион няма да падне бързо, но призова да бъдат доставени още оръжия.

Една жена е била убита, друг човек - ранен, а 20 хиляди абонати са останали без ток в Донецк в резултат на украински обстрел, съобщиха днес сепаратистките власти, цитирани от ТАСС.

Две жени са били ранени при атаки на други места в провъзгласената от подкрепяните от Русия бунтовници т. нар. Донецка народна република.

Активността на руските военновъздушни сили над Донбас остава висока, отчете днес британското военно разузнаване, цитирано от Ройтерс. То съобщи в дневната си сводка, публикувана от министерството на отбраната на Великобритания, че руски самолети продължават да извършват атаки, както с управляеми, така и с обикновени муниции.

Русия комбинира въздушни удари и масиран артилерийски обстрел, за да могат нейните сухопътни сили да напредват бавно в Донбас, който сега е основната цел на нейната военна операция, обясни британското военно разузнаване. То предупреди, че все по-голямото използване от руските сили на неуправляеми боеприпаси води до тежки разрушения в жилищни райони и това почти сигурно е причинило цивилни жертви.

Ракета е поразила тази сутрин селскостопански склад в Одеска област. Двама души са ранени, съобщи говорител на администрацията на югозападния украински регион.