Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова иронизира избирането на Лиз Тръс за премиер като "криза на британската демокрация", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Понякога човек си задава въпроса: наистина ли в страни с голямо население и силни със своите демократични традиции няма хора, способни да представляват различните клонове на властта по достоен, професионален и мъдър начин?", попита Захарова днес - ден след като Тръс наследи Борис Джонсън като министър-председател на Великобритания.

"Проблемът може би е свързан с кризата на британската демокрация, защото този "резултат" няма нищо общо с прекия избор на британците", добави тя.

Още вчера Кремъл обяви, че не очаква "промяна към по-добро", след като Лиз Тръс смени като премиер на Великобритания Борис Джонсън - един от най-отявлените поддръжници на Украйна в съпротивата й срещу руската инвазия. Новата британска министър-председателка също е известна с твърдата си линия към Русия, която нарече "страна агресор", отбелязва АФП.

Лиз Тръс стана премиер на Великобритания, след като в понеделник бе обявена за победител на изборите за нов лидер на Консервативната партия. Тя бе избрана с гласовете на 57 процента от около 142-те хиляди членове на управляващата формация, която има абсолютно мнозинство в Камарата на общините.