Всички сме опустошени от новината, която тъкмо научихме от Балморал. Смъртта на Нейно Величество кралицата е огромен шок за нацията и света. Елизабет Втора беше скалата, върху която е построена сегашната Великобритания. Това заяви пред събралите се граждани новият премиер на Обединеното кралство Лиз Тръс, след като официално беше съобщена новината за смъртта на Елизабет Втора.

Великобритания е велика страна, благодарение на кралицата. Тя беше самият дух на Великобритания и този дух ще се запази, добави Тръс.

"Тя беше най-дълго управлявалият някога монарх. Невероятно постижение е да управляваш с такова достойнство и елегантност 70 години. Нейният живот в служба на народа се простира отвъд нашите осъзнати спомени. В замяна тя беше обичана от хората в Обединеното кралство и повод за възхищение в целия свят', каза Тръс.

Тя сподели, че кралицата е била вдъхновение не само за британците и хора от цял свят, но и лично за нея. 

"Предаността ѝ е пример за всички нас. По-рано тази седмица - на 6 септември, тя остана решена да изпълни отново задълженията си и ме назначи като своя 15-и премиер. Тя е посетила повече от 100 държави, и е променила живота на милиони хора по света", отбеляза британският министър-председател.

В трудните дни, които предстоят, ще се съберем с приятелите ни от Великобритания и света, за да отпразнуваме нейния забележителен живот в служба.  Днес е ден на огромна загуба. Кралица Елизабет втора оставя голямо наследство", каза още Лиз Тръс.

И съобщи новината, че престолът ще бъде наследен от сина на Елизабет Втора - Чарлз.

"Сега короната отива при крал Чарлз Трети", посочи Лиз Тръс след кончината на кралица Елизабет Втор.

"Ние влизаме в нова ера в историята на нашата велика страна", каза премиерът и завърши речта си с думите: "Бог да пази Краля".

Малко по-късно Тръс проведе разговор с новия крал Чарлз Трети, предаде Ройтерс, като се позова на нейния говорител.

Той каза, че Тръс е била уведомена за смъртта на кралицата в 15:30 ч. по Гринуич (18:30 ч. българско време) от секретаря на своя кабинет. По-късно тази вечер британската премиерка ще проведе среща с онези министри, които ще участват в събития за отдаване на почит на покойната кралица, както и с представители на Бъкингамския дворец и на полицията.

Лиз Тръс е била уведомена за кончината на кралица Елизабет Втора два часа преди Бъкингамският дворец да съобщи официално новината в 17:31 ч. по Гринуич.