Руският президент Владимир Путин заяви, че НАТО се опитва да пренесе военното противопоставяне и в Космоса, и в информационното пространство и заедно с Лавров заговори за интеграция на Пакта с блока в Азиатско-Тихоокеанския регион 

"Страните-членки продължават да натрупват и модернизират своя военен потенциал, като предприемат опити да пренесат военното противопоставяне и в космическото и информационното пространство, използвайки военни и невоенни средства на натиск", каза Путин във видеопослание към участниците в Московската международна конференция по сигурност.

Путин не изключи, че Северноатлантическият пакт може напълно да се интегрира в блока AUCUS, в който влизат Австралия, Великобритания и САЩ.

"САЩ се стремят в това число да преформатират в своя полза системата за международно взаимодействие в Азиатско-Тихоокеанския регион. Не изключваме, че нещата вървят към пълноценна интеграция на натовските сили със структурите, създадени от блока AUKUS", заяви руският президент, цитиран от "Известия". Путин отбеляза, че в същото време се формира многополюсен свят и "повечето държави отстояват своя суверенитет и национални интереси, традиции, култура и жизнен стандарт".

Руският лидер засегна и темата за войната в Украйна. "Западът прави всичко, за да разшири конфликта в Украйна и да въвлече в него нови държави", заяви Путин, цитиран от ТАСС и БТА.

"До какво води тази политика (от страна на Запада - бел. ред.) на наливане на масло в огъня се вижда ясно с примера на Украйна. С наливането на милиарди долари в неонацисткия режим, снабдяването му с оборудване, оръжия, боеприпаси, изпращането на военни съветници и наемници, се прави всичко възможно за по-нататъшното разпалване на конфликта и въвличането на други държави в него", каза руският президент.

Според руския президент предизвикателствата пред сигурността в различни региони на света са предизвикани от геополитическите авантюри и от неоколониализма на Запада.

По думите му в различни региони на планетата има "тлеещи огнища на напрежение". "И въпреки че предизвикателствата пред сигурността във всяко от тях има своите особености, всъщност всички те са породени от геополитическите авантюри, егоистичните, неоколониални действия на Запада", заяви руският лидер, цитиран от БТА.

За блока AUKUS говори и външният министър Сергей Лавров при откриването на конференцията. Той пък посочи, че САЩ са готови да посегнат на Договора за неразпространение на ядрените оръжия (ДНЯО) в опит да изтеглят ядрения си проект от експлоатация в рамките на AUKUS, където членуват Австралия, Великобритания и САЩ. Лавров отбеляза, че към този блок вече биват привличани Япония и Южна Корея. В същото време редица ключови споразумения за контрол на оръжията и неразпространението им били нарушени от САЩ, добави Лавров.

Руският външен министър ситуацията в Нигер след преврата, след като по-рано Владимир Путин разговаря по темата с държавния ръководител на Мали.

Особено внимание по време на разговора с президента на Мали е било отделено на обстановката в Сахаро-Сахелския регион, съобщи Кремъл. Подчертана е била необходимостта от регулиране на ситуацията около Република Нигер изключително с мирни политически и дипломатически средства, се посочва в съобщението на президентската пресслужба. 

Според президента на Мали - Асими Гойта, руският президент е подчертал в разговора колко важно е да бъде намерено "мирно решение на обстановката за един по-стабилен Сахел", съобщи и БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Лавров обвини още Запада в лицемерие по отношение на Нигер.

"Западните страни дружно настояват за възстановяване на демокрацията в Нигер, въпреки че през 2014 също така колективно игнорираха държавния преврат в Украйна", каза външният министър на РФ, като посочи, че западните страни се опитват да заменят международното право с някакъв ред, основан на някакви правила.

"Подобни примери на лицемерие и двойни стандарти можем да посочваме безкрайно", отбеляза Лавров, цитиран от "Известия".

На международния форум в руската столица се обсъжда взаимодействието между военните министерства на различни страни, както и военните аспекти на регионалната сигурност в Европа, Азия, Латинска Америка, Близкия Изток и Африка.