Внук на влиятелния бивш казахстански президент Нурсултан Назарбаев съобщи, че е поискал политическо убежище във Великобритания, като се оплака от натиск от страна на семейството си, предаде Ройтерс.

Айсултан Назарбаев, който сам се нарича Айсултан Рахат, обяви във Фейсбук, че вече се намира във Великобритания и че се е скарал с дядо си и майка си, Дарига Назарбаева, която е председател на Сената на Казахстан.

Публикациите на Айсултан Назарбаев във Фейсбук през последните няколко години са доста непостоянни. Той призна, че преди е бил наркозависим, направи опит да влезе в контакт с политически противник на дядо си в изгнание, провежда дискусии на религиозни теми и отправя обвинения срещу много представители на елита на богатата на петрол страна.

29-годишният Айсултан Назарбаев, който е випускник на британската военна академия "Сандхърст", не бе открит за коментар.

Канцеларията на Дарига Назарбаева също отказа да направи изявление по темата, а говорителят на Нурсултан Назарбаев засега не отговаря на запитванията, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

Дарига Назарбаева

Снимка: АР/БТА

През март миналата година парламентът на Казахстан прие закон за преименуване на столицата Астана на Нурсултан в чест на първия президент на страната. Ден по-рано Назарбаев, който управлява страната 30 години, обяви, че се оттегля от поста, но остава председател на Съвета за сигурност и лидер на управляващата партия "Нур Отан" ("Светло отечество").

Нурсултан Назарбаев

Снимка: Getty Images/ Guliver Photos, архив

В момента президент на страната е Касим-Жомарт Токаев.

Снимка: АР/БТА