В 8 часа местно време влезе в сила хуманитарно спиране на огъня в Нагорни Карабах. За договореното примирие съобщиха снощи Държавният департамент на САЩ и правителствата на Армения и Азербайджан след преговори във Вашингтон, съобщиха Франс прес и Ройтерс.

В събота, 24 октомври, заместник-държавният секретар на САЩ Стивън Бийгън е разговарял с външните министри на двете страни - Зограб Мнацакян и Джейхун Байрамов. Те са потвърдили ангажимента на страните си към спазване на хуманитарното спиране на огъня, съгласувано в Москва на 10 октомври, предаде ТАСС.

В петък с двамата външни министри във Вашингтон поотделно разговаря държавният секретар на САЩ Майк Помпейо.

В отделно изявление Минската група на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, създадена за посредничество за уреждане на конфликта и съпредседателствана от Франция, Русия и САЩ, съобщи, че съпредседателите и външните министри на Армения и Азербайджан ще се срещнат отново на 29 октомври в Женева за дискусии по проблема с Нагорни Карабах.

Това е второ договорено хуманитарно примирие между двете страни. Първото беше договорено с посредничеството на руския външен министър Сергей Лавров, отново след преговори с двамата му колеги от Армения и Азербайджан, но не бе спазено.

Война в навечерието на примирието

Боевете между Азербайджан и Армения за Нагорни Карабах продължиха и вчера, като двете страни се обвиниха взаимно в обстрелване на райони с цивилно население, предаде Асошиейтед прес.

Още 11 арменски военни бяха убити в боевете с азербайджанската армия за Нагорни Карабах през вчерашния ден.

Военните загуби на Армения от началото на сраженията на 27 септември доближават 1000 (974). Азербайджан не дава данни за убитите си войници. Над 100 цивилни са загинали от двете страни на фронта.

В интервю за западни медии азербайджанският президент Илхам Алиев обвини Армения в агресия срещу страната му. Благодарение на модерните ни оръжия успяхме да я отблъснем и Азербайджан си върна десетки окупирани градове и села по протежение на границите с Армения и Иран, каза Алиев.

"Създадохме нова реалност", обяви азербайджанският президент.

Съединените щати призоваха Азербайджан да приеме прекратяване на огъня с Армения, която вече се съгласи, заяви съветникът на президента Доналд Тръмп за националната сигурност Робърт О'Брайън, цитиран от ТАСС.

Алиев изрази готовност за примирие, ако Армения се придържа "към базовите принципи за урегулиране на конфликта за Нагорни Карабах".

Азербайджанският президент де факто имаше предвид арменските сили да се изтеглят от анклава, отбелязва Асошиейтед прес. Той каза, че тогава конфликтът ще може да бъде решен по мирен път, но "това зависи от волята на арменската страна".

Арменският премиер Никол Пашинян много пъти заяви, че Армения е готова за мирно решаване на спора, но Азербайджан не е съгласен да направи компромис. Това каза говорителка на Пашинян, цитирана от АП.

Френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон призова Турция да се въздържа от "политика, допринасяща за изострянето на конфликта".

Арменската генерална прокуратура съобщи вчера, че е получила фактически доказателства за участие на турски спецчасти в боевете за Нагорни Карабах.

Азербайджан и Турция отричат твърденията на Армения за турска намеса в конфликта.

Иран е разположил войници по протежение на своите граници с Азербайджан и Армения, тъй като през последните седмици на негова територия падат ракети и снаряди, съобщи вчера Корпусът на гвардейците на Ислямската революция, цитиран от Франс прес.

Част от фронтовата линия минава в непосредствена близост до иранската граница. Иранските военни ще имат за задача да "защитават националните интереси (на страната) и да поддържат мира и сигурността".

Иран, който поддържа добри отношения както с Армения, така и с Азербайджан, призова на няколко пъти двете страни да прекратят сраженията и предложи да играе посредническа роля, отбелязва Франс прес.