Властите в руската столица обявиха днес, че не разрешават планирана за утре демонстрация на Манежния площад в подкрепа на обявилия гладна стачка в затвора Алексей Навални, предаде Интерфакс.

От столичния департамент за регионална сигурност и борба с корупцията казаха, че са получили заявка за митинг на 21 април от 19 до 21 часа на този площад с до 100 000 участници, допълва БТА.

Но според ведомството заявката е била внесена в нарушение на федералното законодателство. Освен това гражданите, посочени като организатори на проявата, и упълномощеното лице да я осъществи понастоящем пребивават в чужбина. По тези причини проявата не може да бъде разрешена, заявиха от департамента.

В съобщението се посочва, че ако бъде направен опит за осъществяване на неразрешената демонстрация, нейните организатори ще бъдат подведени под отговорност. Напомня се също, че заради пандемията в града са забранени масови прояви на обществени места.

Федералното вътрешно министерство и московското му подразделение декларираха готовност да не допуснат деструктивни прояви и призоваха гражданите да не участват в тях.

Федералната главна прокуратура заяви, че призивите в интернет към масови безредици и участието в неразрешени акции ще бъдат квалифицирани по чл. 212 от Наказателния кодекс (масови безредици).

По-рано привърженици на Навални обявиха, че възнамеряват да проведат на 21 април акция в подкрепа на искането му да бъде прегледан в затвора от посочен от него лекар. Освен в Москва демонстрации са планирани в много други руски градове, включително в Санкт Петербург. Според Интерфакс петербургските власти не са получавали заявка за протестната акция.

При предишни демонстрации в подкрепа на Навални по-рано през годината бяха задържани хиляди хора, припомня Ройтерс.