Има данни за един пострадал българин при земетресението в Турция. В момента тази информация се проверява и се чака потвърждение. Това заяви пред БНТ вицепремиерът и министър на вътрешните работи от служебното правителство Иван Демерджиев.

Няма данни за други пострадали българи към момента, каза още той.

Още в първите часове на нощта след земетресението, нашите служби са влезли в комуникация с турските служби за гражданска защита. Демерджиев е разговарял с президента и министър-председателя, набелязани са мерките, които трябва да се предприемат и помощта, която трябва да се окаже на Турция. Служба "Пожарна безопасност и защита на населението" е започнала комуникация с турската страна, за да уточнят какво им е необходимо.

За Турция, с два "Спартана" са заминали 58 служители на дирекцията с 21 машини. Основната помощ е търсене на оцелели изпод развалините, уточни Демерджиев. Спасители от БЧК, заедно с 5 обучени кучета също заминават за Турция. Българските спасители ще отидат там, където поискат турските власти - вероятно в най-тежко засегнатите райони.

Демерджиев разясни, че България е уведомила Турция, че може да помогне и с хуманитарна помощ - палатки, стоки и материали от първа необходимост. "Всичко, което бъде поискано в тази насока, имаме готовност да го изпълним", каза Демерджиев.

Той уточни, че България е била една от първите европейски държави, които са се отзовали в помощ на Турция.

Увери, че ако, не дай си Боже, подобно бедствие засегне България, всичко необходимо е направено и на база на наличния ресурс имаме готовност да реагираме.

Малко по-късно от МВнР потвърдиха, че български гражданин е изчезнал след земетресението. По информация на местната изселническа общност, български гражданин, живеещ в гр. Искендерун е в неизвестност, след като сградата, която е обитавал, е била разрушена в резултат от земетресението, съобщиха от МВнР.

"Много голяма трагедия споделя Турция. Такава не се е случвала от земетресението през 1999 година, което аз преживях, което беше с магнитуд от 7,4. При него загинаха над 18 хиляди души", обясни пред bTV кореспондентът на БТА в Турция Нахиде Дениз.

Тя уточни, че земетресението не е било усетено в Истанбул.

"Над 10 окръга в Югоизточен Анадол с близо 5 млн. души население са силно пострадали. Силата на труса е била колкото 130 атомни бомби. Съобщава се за 1498 жертви, но предполагам, че цифрите ще увеличат. Над 8 хиляди са ранените. Разрушени са над 2500 сгради, а няколко села са сринати напълно със селата", добави Нахиде Дениз.

Досега не се е случвало в един ден да ударят две земетресения с еднаква сила - със 7,7 по Рихтер и със 7,6 по Рихтер. И двете са катастрофални. Според турските сеизмолози едното земетресение е подтикнало другото. Възможно е да се активизират и други разломи в други части на страната", посочи тя.

Междувременно кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи в социалните мрежи, че екипите на аварийната дирекция на Столична община са пристигнали на летището в Адана, Турция.

"6 души от нашето звено, оборудвани със специализирана техника за издирване и спасяване, са част от българския спасителен екип, който тази сутрин отпътува с двата самолета "Спартан" на Министерство на отбраната, за да помогне на пострадалите от разрушителното земетресение в Турция", пише в профила си във Facebook Фандъкова и продължава:

"Екипите ни разполагат с 2 аварийно-спасителни автомобила с ремаркета и нужното оборудване за извършване на спасителни дейности - термокамери, виброкамера, дрон с термокамера, телескопична камера за издирване с възможност за пряка връзка с пострадалите".

По думите ѝ съвместните действия за помощ на пострадалите от земетресението са организирали заедно с президента Румен Радев и Министерство на отбраната. В българския спасителен екип са служители на "Аварийна помощ и превенция" на Столична община, ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" и лекари от Военно медицинска академия, отбелязва градоначалникът и изказва съболезнования към близките на починалите и на ранените в Турция и Сирия.

"Нека всички спасители да се върнат живи и здрави, и да окажат помощ на възможно най-много пострадали", пише още кметът на София Йорданка Фандъкова.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви седемдневен национален траур заради земетресенията в страната. Това става ясно от негова публикация в социалните мрежи, цитирана от местните медии.