Наш сънародник е в неизвестност след опустошителния трус в Турция, съобщи за bTV посланикът ни в Турция Ангел Чолаков.

Той отпътува от Анкара за Адана, където вече са кацнали двата самолета "Спартан" с помощ от България.

"Има един наш сънародник в Искендерун, с когото не е установен контакт. Живее в един от разрушените блокове и в момента семейството му и сънародници се опитват да установят връзка с него - още такава няма", обясни Чолаков, извънреден и пълномощен посланик в Република Турция.

Мъжът има двойно гражданство - българско и турско.

Според последната информация от властите в Турция 1498 души са загинали след трусовете, а над 8500 са били ранени.

Имаме готовност при заявка на турската страна да предоставим и допълнителна хуманитарна помощ за пострадалите от земетресението в Турция, но очакваме да получим списък на необходимостите, които има от турска страна, включително палатки, вода, храни и медикаменти, за да окажем пълна подкрепа на пострадалите. Това каза на брифинг пред журналисти служебният премиер Гълъб Донев.

Изпратили сме 73 спасители, над 30 единици специализирана техника за разчистване на последствията от това тежко земетресение, пет кучета от Българския Червен кръст. Правителството, съвместно със Столичната община и Българския Червен кръст реагираха бързо и светкавично, за да окажат необходимата помощ и подкрепа за спасяване на оцелелите от това тежко земетресение, каза Донев.

Към настоящия момент няма изпратен списък, подчерта премиерът. Той увери, че властите поддържат непрекъсната връзка с югоизточната ни съседка и следят ситуацията.

Засега не сме получили заявка и искане от страна на Сирия за оказване на помощ. Нашите екипи са съсредоточени основно в Турция, каза още българският министър-председател.