Руският президент Владимир Путин облече костюм за работа с опасни материали и респиратор при посещение на болница, предназначена за лекуване пациенти с коронавируса, предаде Ройтерс.

Вижте снимки

Той бе придружен от кмета на Москва Сергей Собянин, който каза, че разпространението на Covid-19 в столицата е доста по-голямо от официалните данни.

Досега Русия съобщи за 495 потвърдени случая на коронавируса - доста по-малко от повечето страни в Европа. Както и за една починала жена в резултат на заразата.

Путин бе казал по-рано, че ситуацията е под контрол, но някои лекари поставиха въпрос дали официалните данни отразяват реалността, която на фактически бе потвърдено от Собянин, който е близък до Путин.

"Развива се сериозна ситуация", каза Собянин на държавния глава в рамките на посещението в болницата в Комунарка край Москва. Той добави, че реалното число на заразените не е ясно, но те бързо се увеличават.

Снимка: БТА/АР

Кметът на Москва посочи още, че тестването за Covid-19 е на ниско ниво, както и че мнозина жители на столицата се изолират в апартаментите си или домовете си в провинцията и не са тествани след връщане от чужбина.

"Фактически има значително повече хора, което са болни", каза Собянин.

При визитата си в болницата в Комунарка Путин, който облечен в защитен костюм за цялото тяло, похвали лекарите за тяхната работа. И каза, че е впечатлен от видяното.

Снимка: БТА/АР

В същото време двама влиятелни депутати, сред които Вячеслав Володин, председател на долната камара на парламента, предложиха законопроект, който предвижда затвор за нарушаване на мерките за карантина срещу разпространението на коронавируса.

Те предлагат до 7 години затвор за лице, чието нарушаване на карантината причини смъртта на двама или повече души, както и до 3 години затвор, ако това причини масово заразяване.

Очаква се законът да бъде приет от Държавната дума идната седмица.