Това пише в. "Таймс", коментирайки ново предложение на съветниците по миграцията на британското правителство, предаде БТА.

Ако предложението се приеме, богатите чужденци ще могат да правят предложения за част от "визите за инвеститори", които ще позволят на тях и семействата им да живеят във Великобритания неограничено време.

Като алтернатива, те ще могат да "купуват" визи срещу дарения за "добри каузи" като университети и болници.

На същата тема отделя внимание и "Дейли телеграф". Изданието подчертава, че плановете се подготвят в момент, когато има опасения, че сегашната система не работи в полза на британските икономически интереси.

"Има опасения, че достъпът до тези визи е по-скоро нещо като заем и предлага евтин начин за богати руснаци и китайци да останат за постоянно в страната", подчертава вестникът.

В момента определени инвестиции - от един, пет или десет милиона лири - позволяват да се получи разрешително за престой за 2, 3 или 5 години.
Това обаче позволява кандидатстване за гражданство, а след получаването му инвестициите може да бъдат продадени, посочва "Телеграф".

СЕЩ

Цитира се Вивиан Рединг, зам.-председателка на ЕК и европейски комисар за правосъдието, която вчера отново призова ЕС да се превърне в "Съединени европейски щати".

Рединг смята, че това ще е "най-доброто средство срещу евроскептиците". Тя предлага ЕК да изпълнява функциите на правителство и в ЕС да има законодателен орган с две камари - Европейския парламент и Сенат от страни членки.

Визията на Рединг, която се споделя от мнозина в европейските институции, би превърнала ЕС в свръхдържава, ограничавайки ролята на националните правителства и парламенти, предупреждава "Телеграф".

Лидерът на Партията за независимост на Великобритания Найджъл Фараж обясни, че Рединг е показала на британците какъв избор трябва да направят, когато отидат да гласуват.

Вестникът помества и изявление на служител от ЕС, който казва, че в съюза вече са приели, че Великобритания напуска ЕС, така че дори не си правят труда да мислят сега за "британската чувствителност".

"Но дори да приемем, че Великобритания е отписана, засилва се безпокойството, защото враждебното отношение към европейската идея достигна безпрецедентни нива в континентална Европа и антиевропейски партии водят в проучванията във Франция, Холандия и Гърция", коментира изданието.