Той и водената от него правителствена делегация се поклониха пред жертвите на насилствената масова депортация и убийства на арменци от младотурските власти в началото на 20 век.
Посещението на мемориала е в рамките на официалната визита на премиера  в Армения, предадоха "Фокус" и БТА.

Посланието, оставено от него на табелка до засаденото борче, беше: „В памет на трагично загиналите синове и дъщери на арменския народ. Министър-председател на Република България Бойко Борисов, 3 април 2012 година".

След това той попита домакините кое е дръвчето, засадено от бившия президент Георги Първанов при официалното му посещение в Армения през 2004 г. Борисов отиде при него и го поля с вода като каза: „Това е българско дърво и е за добро".
24 април е денят в памет на жертвите на арменския геноцид. В края на февруари Конституционния съвет във Франция отмени спорния закон за криминализиране на геноцидите в Османската империя, в това число на арменския.

Нивото на икономическите отношения между Армения и България е неудовлетворително, заяви по-късно арменският премиер Тигран Саркисян на на пресконференция с Бойко Борисов, цитиран от Новости Армения.
Саркисян отбеляза, че товарооборотът между двете страни е около 60 млн. евро.

В отговор на въпрос в кои области трябва да се осъществи задълбочаването на икономическото сътрудничество, той назова няколко сфери. На първо място това е туризмът, след него фармацията, която е регистрирала значителен ръст в двете страни.
Приоритетна е и сферата на информационните технологии, която има най-голям потенциал в Армения.
Според Борисов са големи възможностите в развитието на културния туризъм.

Специално за България като член на Европейския съюз визите за Армения трябва да отпаднат, призова премиерът ни.
"С Турция и с Русия ние направихме много гъвкави системи за издаване на визи или аутсорсване на тази дейност. Пожелавам им бърз успех в тази сфера", добави той.

Специалността Арменска филология в Софийския университет ще продължи да съществува, въпреки че е губеща, тя има голям потенциал за бъдещето, каза Борисов.
В рамките на официалното посещение бяха подписани Споразумение за сътрудничество в областта на труда и социалната политика и Договор за сътрудничество между Арменския държавен педагогически университет "Х. Абовян" и Софийския университет "Св. Климент Охридски", предаде БГНЕС.

За транспортните връзки премиерът ни обясни, че директна въздушна линия София - Ереван засега не може да има, тъй като трябва да се комбинира с още една дестинация, тъй като в противен случай е неизгодна за нашите превозвачи.

Борисов покани правителствена делегация от Армения на посещение в България след парламентарните им избори, предаде „Фокус”. Тигран Саркисян прие поканата.