Арлем Дезир, държавен секретар по европейските въпроси приветства вота на германските депутати за признаване на арменския геноцид, предадоха АФП и БТА.

"Радостен съм от гласуването на Бундестага... Франция ще продължи да се бори за всеобщо признаване на арменския геноцид", написа Дезир в Туитър.

Долната камара на германския парламент - Бундестагът прие вчера резолюция, обявяваща убийствата на арменци от османските сили през 1915 г. като геноцид

Във Франция престъплението в Османската империя през 1915 година е признато със закон. В близкото минало разискванията по проблема бяха предизвикали силно и продължително обтягане на отношенията между Париж и Анкара.

Крайно важно е в духа на помирение страните да са способни да гледат в лицето своето минало чрез открити и откровени дебати, заяви за ТАСС представител на Европейската комисия по повод резолюцията на Бундестага за признаване на арменския геноцид.

По думите му ЕК приема за сведение гласуването в германския парламент. Това е национално решение, посочи той.

Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер, който е на посещение в Аржентина, изрази надежда, че резолюцията няма да доведе до влошаване на отношенията между Берлин и Анкара.

Много неща свързват Турция и Германия, подчерта той. Това надхвърля рамките на политическите отношения между правителствата. Нас ни свързват не само икономическите отношения, кризите в Близкия изток и миграционните потоци, каза Щайнмайер, като напомни, че за много турци Германия е станала втора родина. Затова ние сме силно заинтересувани от тесни и партньорски отношения с Турция, подчерта той.

По думите му става дума за независимо решение на Бундестага, последвано от очаквана реакция на Турция.

"Надявам се, че ще успеем през следващите дни и седмици да направим така, е да не се стигне до прекомерна реакция. Във всички случаи няма да спрем да съдействаме за това Турция и Армения да говорят не една за друга, а една с друга. Би било добре, ако след тези дискусии, които сега се водят не само в Германия, но и в цяла Европа, историците и от двете страни най-сетне да намерят възможност да се заемат с осмисляне на миналото, подчерта министър Щайнмайер.