Не е изключена нито една следа около предполагаемото покушение срещу бизнесмена Емилиян Гебрев. Това е заключението не на друг, а на човек от семейството на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, оцелели след отравяне с нервнопаралитичен химикал във Великобритания, отбеляза bTV.

Племенницата на Сергей Скрипал - Виктория (на снимката), нарича Сергей Федотов "третия човек" и не изключва да е свързан и със случая "Гебрев". Досега се смяташе, че в отравянето на Скрипал са замесени двама - Александър Петров и Руслан Боширов, за които се предполага, че са агенти на руското военно разузнаване. Те са пътували до Великобритания под фалшива самоличност в опит да отровят Скрипал.

Британските вестници "Таймс" и "Телеграф" писаха, че "третият човек" (Сергей Федотов) е свързван със случай на отравяне през април 2015 г. в България на български бизнесмен, неговия син и негов колега. Днес пък темата стана повод за среща с участието на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и британския посланик Ема Хопкинс.

На тази среща Цацаров съобщи, че заподозреният за случая "Скрипал" руски агент с псевдоним Федотов е бил в България по време на отравянето на Емилиян Гебрев. След възобновяването на разследването по случая "Гебрев" с него са запознати всички британски и европейски служби, като им е осигурен пълен достъп до всички материали по делото, каза още Цацаров.

"Как така г-н Федотов, сътрудник на Главно разузнавателно управление, за което всички са знаели, е попаднал на територията ви? Аз например съм идвала у вас, взимаха ми отпечатъци, сканираха ми очите. В България идват много руснаци, възможностите за отравяне и у вас, и в Tурция са огромни", коментира пред bTV Виктория Скрипал.

Според нея от британска страна говоренето не почива на факти, като тя даде пример с информации, че братовчедка ѝ е родила - макар през последните месеци да е била предимно в болница след атаката. Семейството все още няма връзка с оцелелите след отравянето Сергей и Юлия.

Самият Емилиян Гебрев засега отказа коментар.

Посланикът на Русия в България Анатолий Макаров определи междувременно като абсурдни твърденията за връзка на Русия с отравянето на Емилиян Гебрев през април 2015 година.

Макаров отхвърли твърденията и за очаквана руска намеса в изборите у нас. Във Варна руският посланик коментира изявлението на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който изрази убеждение, че ще има такава намеса.

"Няма никакви основания да говори така. Никакви такива указания не получаваме. Право на вашия народ е да определи хората, които ще оглавяват общинските ви съвети и ще представят вашата страна в Европарламента", изтъкна Макаров, цитиран от БНР.