Ген. Кирчо Киров е роден в Силистра на 23 септември 1950 г. Като юноша играе в отбора на "Ботев" (Враца). Завършва средно училище във Враца, а след това педагогика и психология в Софийски университет. От 1975 г. влиза в системата на службите за сигурност.

От 2002 до 2012 г. е началник на Националната разузнавателна служба.

На 19 април 2012 г. е уволнен от министър-председателя Бойко Борисов поради съмнения за злоупотреби със средства на НРС. В резултат на това Кирчо Киров е даден на съд за присвояване на около 5 милиона лева. Делата се точат вече седма година.

Награждаван е с орден "За военни заслуги", I степен.

Преди дни проговориха двамата руснаци, обвинени за отравянето с Новичок на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. В интервю за руски телевизионен канал, те обясниха, че са били в Солсбъри като туристи, за да видят катедралата и останали в града, заради лошото време.

Обвиняемите Александър Петров и Руслан Боширов са се обадили по телефона на телевизия "Русия" и сами поискали да говорят за случая в Солсбъри. Двамата мъже допуснаха, че може и да са се приближили случайно до къщата на Сергей Скрипал, но не знаят къде точно се намира тя.

Това развитие по случая "Скрипал" беше поводът да се обърнем към бившия началник на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров за коментар.

- Ген. Киров, следите скандалния случай с отравянето на двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Какъв е професионалният Ви коментар?

- Всичко започна като едно голямо активно мероприятие на британските специални служби и първоначално беше насочено към дискредитиране на президентските избори и на самия Путин в Русия. След това целта беше оказване на дезорганизиращо влияние върху световното първенство по футбол за намаляване на потока на любителите на футбола, които възнамеряваха да посетят Русия. Известен резултат беше постигнат - някои държавни глави се въздържаха от посещение на откриването и закриването на първенството и не присъстваха на срещите, в които участват отборите на техните страни.

Спомнете си и скандалите около руските спортисти на Олимпиадата.

Но по-същественият резултат би трябвало да се търси в политическата сфера. Всяко едно активно мероприятие цели да постигне определен политически ефект. И такъв беше постигнат чрез убеждаване на съюзниците на Великобритания в НАТО и Европейския съюз за изгонването на доста голямо число руски дипломати от различни държави с обвинението, че принадлежат към руските разузнавателни служби. Като за това не бяха представени никакви доказателства.

Всичко това беше насочено и продължава да е насочено към дискредитирането на Русия във всяко едно отношение. Целта е Русия да бъде постоянно мачкана, очерняна и дискредитирана. Причината е, една единствена. Русия се опитва и го прави много успешно, да се изправи, да се демонстрира като достойна глобална политическа сила, равностойна на САЩ, на Германия, на Франция, на Великобритания, т. нар. Велики сили. Русия се опитва и успява в рамките на своите възможности да играе ролята на Велика сила.

Русия е обект на дискредитиране във връзка с химическото оръжие за масово поразяване, заради нейното участие във войната в Сирия и поради факта, че подкрепя режима на Башар Асад. А какъвто и да е той, в крайна сметка законно управлява тази територия.

Освен целта да се очерни Русия, основна цел е да се очерни и самия Путин.

- Какво Ви дава основание категорично да твърдите, че отравянето на Скрипал е активно мероприятие срещу Русия и Путин? Имате ли чисто професионални аргументи?

- Скрипал беше уличен в сътрудничество с британските специални служби, като агент на британското разузнаване в битността си на професионален военен разузнавач на Руското военно разузнаване, беше осъден и съдбата му би била много по-тежка, ако руснаците трябваше да се разправят с него на територията на самата Русия, преди да бъдат предприети стъпки той да бъде разменен заедно с други подобни нему личности срещу една голяма група руски разузнавачи, разкрити на територията на Съединените щати.

Скрипал не е фигура от такъв мащаб, че да представлява някаква голяма опасност за Русия. Той е използван, изкуствено надут като балон, за решаване на задачи от друг характер, които иначе не са по неговите сили и възможности. Скрипал е с воинско звание полковник, но е един от редовите разузнавачи на руското разузнаване. Той не е такава мащабна фигура, която да е в състояние да предизвика някакви тежки катаклизми в самата Русия, в самата организация, към която принадлежи. Той е използвана фигура, пионка в тази огромна игра, в тези огромни залози за разпределяне на световните сфери на влияние.

- Вие имате ли опит в провеждането на активни мероприятия?

- Аз съм участвал, разработвал и реализирал активни мероприятия на много високо ниво в 40-годишната си кариера на разузнавач. Това е била една от основните дейности, с които съм се занимавал.

В конкретния случай се опитвам да правя анализ на едни събития, които влизат в моята професионална сфера. И аз ги коментирам единствено и само като професионалист. Без да проявявам, каквато и да било политическа пристрастност.

Един пример. В годините, в които съществуваше Социалистическа федеративна република Югославия, българското разузнаване провеждаше активни мероприятия за дискредитиране на македонистката теза за съществуването на македонска нация, за съществуването на македонски език, за да се спре с отродяването на тази голяма част от българското население от родината - майка, каквато е България.

В конкретния случай със Скрипал, националните си интереси, така, както ги разбират, защитават специалните служби на Великобритания, а техните (вече и нашите) колеги и партньори от развитите западни държави само приемат твърденията на британските си колеги, без да се стремят да се установи истината.

- А бихте ли потърсили паралели между случая със Скрипал и убийството на Георги Марков?

- Много е далечен такъв паралел. Опитвал съм нееднократно да разговарям с моите английски колеги, при това на ниво "директор на службите" по случая с Георги Марков. Трябва откровено да кажа, че те старателно избягваха тази тема.

Но факт е, че случаят "Георги Марков" беше използван в онези времена за дискредитиране на България и българското държавно ръководство и чисто механично прилича на този подход, който се прилага днес за дискредитиране на Русия и на Путин.

- Професионалното Ви усещане какво е, как ще се развият събитията по този скандал?

- Професионалното ми чувство e, че скандалът ще върви към затихване, защото той изгуби потенциала, който имаше. Виждаме реакциите на съюзниците на Великобритания - нищо съществено. Няма как той да бъде повече използван. Очевидно никой не желае вече да гони руски дипломати, никой не желае да си разваля отношенията с Русия на двустранна основа.

Русия продължава своята политика на глобален играч. Вижте само какво става на Далекоизточния икономически форум - какви сериозни сделки бяха сключени, каква сериозна политика се провежда в района на Азия и в Тихоокеанския регион.

- Ген. Киров, а Вашите дела докъде стигнаха?

- Сега сме в период на затишие. Очаквам насрочване на трите ми дела - едно в Софийския апелативен съд, едно във Военно-апелативния съд и едно - във Върховния касационен съд.

- Вече седма година, как се отразява на Вас и на семейството Ви това, което преживявате?

- Да, не мога да скрия, че се отразява много тежко. Но на мен съвестта ми е чиста. Не съм извършил нищо от това, в което ме обвиняват. Сигурен съм, че рано или късно ще намеря правосъдие. Уповавам се на професионализма, морала и почтеността на българските съдии.

- Ако така се случи, че не намерите правосъдие в България, ще се обърнете ли към международни съдилища?

В зависимост от това как се развиват нещата, ще използвам всички възможности, които ми предоставя правото, е нас и в чужбина, за защита.

Интервю на Валерия КАЛЧЕВА