Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с посланика на Великобритания Ема Хопкинс. Двамата обсъдиха развитието на преговорите за излизането на Обединеното Кралство от Европейския съюз, съобщиха от правителствената информационна служба.

В разговора беше потвърдено, че и двете държави ще положат усилия за гарантиране правата както на българските граждани във Великобритания, така и на британските граждани в страната ни. Министър-председателят заяви, че британските граждани са добре приети и ще бъдат добре приети в България и след Брекзит.

Двамата отчетоха отличното сътрудничество между България и Обединеното кралство в сферата на сигурността. И потвърдиха, че българските и британските служби ще продължат да работят съвместно в борбата с тероризма, контрабандата, нелегалната миграция, криминалните разследвания и корупцията.

Посланик Хопкинс запозна Борисов и с хода на разследването по случая "Скрипал", се казва още в съобщението, без да се посочват подробности.

"Говорих с министър-председателя за Брекзит, за важната среща в Брюксел в сряда и също му предоставих допълнителна информация относно нашето разследване по случая "Скрипал" в Лондон и потенциалната хакерска атака срещу Организацията за забрана на химическите оръжия в Хага", заяви пред журналисти след срещата Хопкинс, цитирана от БНТ.

Снимка: БТА

В края на март, след среща със спецслужбите, Борисов заяви, че България няма да гони руски дипломати заради отравянето на руския агент Сергей Скрипал във Великобратания.

"България е показала пълна солидарност във Великобритания при гласуването си на Европейски съвет за отзоваване на посланика на Брюксел в Москва. Чакаме повече доказателства, ако има такива, но към този момент не считаме, че трябва да изгонваме дипломат или технически лица от Руската федерация", заяви тогава той.

И до днес позицията на страната ни не е променена, макар разследването да разкри двама конкретни руски агенти, на които повдигна обвинения, че са извършили отравянето с "Новичок".

Днес британският посланик подчерта още, че е оптимист за успешния край на преговорите с ЕС за Брекзит.

"Все още сме оптимисти, да. Не сме постигнали споразумение все още, работи се усилено - както вчера в Брюксел, но също и днес. Много се надяваме, че ще успеем да постигнем споразумение относно Договора за оттегляне на Великобритания от ЕС тази сряда. И също така, ще работим по бъдещата Общо декларация".

По повод статута на българите, живеещи във Великобритания, както и на англичаните, живеещи в България след Брекзит, тя допълни:

"Много е важно за тях да разберат, че каквото и да стане с Брекзит, ние ще положим максимални усилия, за да се уверим, че те ще продължат да живеят живота си нормално".

Не стана ясно дали на срещата двамата са говорили за инициативата на Великобритания - ЕС да наложи два нови пакета санкции срещу страни, които използват химическо оръжие и кибератаки. На заседанието си днес външните министри на страните-членки трябва да вземат решение.