Видеоклип, на който президентът на САЩ Доналд Тръмп игнорира екоактивистката Грета Тунберг в коридорите на централата на ООН в Ню Йорк, набира все по-голяма популярност в интернет, предаде ДПА, цитирана от БТА.

На краткия запис, който стана хит във виртуалното пространство, Тръмп не обръща никакво внимание на 16-годишната шведска тийнейджърка, която стои зад него.

Клипът, който изглежда е бил направен от агенция Ройтерс, бе показан от редица телевизии и се разпространява в социалните мрежи, на фона на срещата на върха на ООН за климата днес.

По-рано Грета Тунберг произнесе емоционална реч на форума, като обвини световните лидери, че бездействат срещу климатичните промени и провалят бъдещето на младежите. Тръмп, който не бе предвидено да участва в срещата, изненадващо се появи за няколко минути, преди да бъде домакин на друго събитие в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание на ООН, посветено на религиозната свобода. Появата му обаче отново предизвика смут с поредния гаф.

В същото време германският канцлер Ангела Меркел се срещна в кулоарите с Тунберг.

Президентът на САЩ, който изтегли страната си от Парижкото споразумение за ограничаване на повишаването на средната температура на Земята, често изразява скептицизъм по отношение на научните доводи за климатичните промени. Той дори веднъж нарече глобалното затопляне "китайска измама".

Междувременно сега Тръмп заяви, че заслужава Нобелова награда "за много неща", предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

"Мисля, че ще взема Нобелова награда за много неща, ако я даваха справедливо, но не я дават така", заяви Тръмп, който изрази желание да посредничи между Индия и Пакистан.

Президентът каза още, че неговият предшественик Барак Обама е бил удостоен с Нобелова награда на толкова ранен етап от своето президентство, че "нямал представа защо я е получил".

"Това беше единственото нещо, за което бях съгласен с него", каза Тръмп по време на срещи на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Вижте пълното видео как игнорира Грета Тунберг: